Κώστας Αλαμάνος: Πέθανε ο μακροβιότερος πρόεδρος του Απόλλωνα Σμύρνης 


Ο ελληνικός αθλητισμός θρηνεί την απώλεια του Κώστα Αλαμάνου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την 1η Οκτωβρίου 2024, σε ηλικία 89 ετών, μετά από νοσηλεία σε νοσοκομείο της Αθήνας. Ο Αλαμάνος υπήρξε ένας από τους πιο εμβληματικούς διοικητικούς παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου και ειδικότερα της ομάδας του Απόλλωνα Σμύρνης, γνωστή ως η «Ελαφρά Ταξιαρχία».

Αναλαμβάνοντας την ηγεσία του Απόλλωνα το 1979, όταν ιδρύθηκε η ΠΑΕ, ο Αλαμάνος οδήγησε την ομάδα σε μερικές από τις πιο λαμπρές στιγμές της ιστορίας της. Η 26ετής θητεία του (έως το 2005) σημαδεύτηκε από αξιοσημείωτες επιτυχίες, όπως η συμμετοχή του Απόλλωνα στην Α’ Εθνική για 19 χρόνια, με 12 συνεχόμενες παρουσίες, η πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 1996 και η συμμετοχή στο Κύπελλο UEFA το 1995, προσδίδοντας στον σύλλογο σημαντικό κύρος.

Το 1998-99, ο Αλαμάνος διετέλεσε πρόεδρος της ΕΠΑΕ (Επαγγελματική Ποδοσφαιρική Ένωση), προσπαθώντας να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στους μεγάλους συλλόγους της χώρας. Ήταν μια περίοδος έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, με τους ηγέτες τους, Σωκράτη Κόκκαλη και Γιώργο Βαρδινογιάννη. Η παρουσία του ως πρόεδρος κοινής αποδοχής ανέδειξε την ικανότητά του στη διαμεσολάβηση και την ενότητα.

Ξεχώρισε για το ήθος του, την ανιδιοτέλειά του και την αφοσίωσή του στον Απόλλωνα και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Η επιρροή του στο ποδόσφαιρο και οι μεγάλες του επιτυχίες τον καθιστούν έναν από τους σπουδαιότερους διοικητικούς παράγοντες της ελληνικής αθλητικής ιστορίας​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ