Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον Μητσοτάκη στις 16:30 – Στο επίκεντρο τα σχέδια απομάκρυνσης Ελλήνων και το μεταναστευτικό 


Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση μετά την πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, που προκάλεσε διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) για τις 16:30, με κύρια θέματα συζήτησης την έκρυθμη κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Σχέδια απομάκρυνσης πολιτών: Ένα από τα βασικά θέματα της συνεδρίασης αφορά το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από το Ισραήλ και τον Λίβανο, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί. Η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για την απομάκρυνση Ελλήνων και των εξαρτώμενων μελών τους, χρησιμοποιώντας τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά αεροσκάφη. Αν και προς το παρόν δεν έχει ζητηθεί ενεργοποίηση των εκκενώσεων, οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα να αντιδράσουν άμεσα εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Ανησυχία για προσφυγικές ροές: Η Ελλάδα ανησυχεί επίσης για πιθανή αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, ιδιαίτερα μέσω του Λιβάνου, εάν οι συγκρούσεις κλιμακωθούν περαιτέρω. Σε αυτό το πλαίσιο, το μεταναστευτικό ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει επίσης κεντρικό θέμα συζήτησης στο ΚΥΣΕΑ, καθώς η περιοχή βρίσκεται σε ένταση και ενδέχεται να επηρεάσει άμεσα τη ροή ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο.

Διεθνής διπλωματική πίεση Οι διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ για αυτοσυγκράτηση είναι ισχυρές, με τις ΗΠΑ να τάσσονται υπέρ μιας αμυντικής στάσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να υποστηρίξει επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ κατά του Ιράν, ζητώντας διπλωματική λύση στην κρίση. Ωστόσο, η ένταση παραμένει υψηλή, με το Ισραήλ να εξετάζει αντίποινα, ενώ το Ιράν έχει προειδοποιήσει για πιο σφοδρές απαντήσεις εάν προκληθεί περαιτέρω​.

Η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τους διεθνείς συμμάχους της, επισημαίνοντας την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης και αποτροπής ευρύτερης σύγκρουσης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ