Η επιστροφή της La Niña φέρνει ψυχρότερο χειμώνα στην Ευρώπη – Καύσωνας για την Αθήνα τον Οκτώβριο


Ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη φαίνεται πως θα είναι πιο ψυχρός σε σχέση με τον περσινό, κυρίως λόγω της επίδρασης του φαινομένου La Niña, σύμφωνα με μετεωρολογικές προβλέψεις. Παρά το γεγονός ότι ο χειμώνας θα είναι ψυχρότερος από πέρυσι, θα παραμείνει θερμότερος από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 και 30 ετών. Χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και περιοχές της Σκανδιναβίας αναμένεται να βιώσουν χαμηλές θερμοκρασίες από τον Οκτώβριο, ενώ οι περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, θα αντιμετωπίσουν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες.

Συγκεκριμένα, η Αθήνα, η οποία βίωσε έντονες θερμικές εξάρσεις και πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι πιθανό να δει θερμοκρασίες που θα φτάσουν έως τους 32°C στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Weather Services International. Αυτή η έντονη ζέστη θα αντιπροσωπεύει ένα εξαιρετικά ζεστό ξεκίνημα για το φθινόπωρο στην περιοχή​.

Το φαινόμενο La Niña και οι επιπτώσεις του στην Ευρώπη

Το La Niña, το οποίο περιλαμβάνει την ψύχρανση των υδάτων του Ειρηνικού Ωκεανού, έχει σημαντικές κλιματικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ευρώπη, το φαινόμενο αυτό συνδέεται συνήθως με χαμηλότερες θερμοκρασίες και αυξημένες χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη. Ο μετεωρολόγος Andrew Pedrini αναφέρει ότι οι κρύες θερμοκρασίες και οι αυξημένες βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να φέρουν επιπλέον χιονοπτώσεις σε περιοχές όπως οι Άλπεις, ενώ καταιγίδες αναμένονται να πλήξουν τη δυτική και βόρεια Ευρώπη​.

Ενεργειακές προκλήσεις και ανάγκη προσαρμογής

Η Ευρώπη έχει ευνοηθεί τα τελευταία χρόνια από ήπιους χειμώνες, γεγονός που συνέβαλε στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ωστόσο, οι ψυχρότερες συνθήκες που προβλέπονται φέτος μπορεί να αυξήσουν τις πιέσεις στα ενεργειακά δίκτυα της περιοχής, ειδικά καθώς το La Niña αναμένεται να μειώσει την ένταση των ανέμων, περιορίζοντας έτσι την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας​.

Συνολικά, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν πιο παραδοσιακό ψυχρό χειμώνα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι νότιες περιοχές, όπως η Αθήνα, μπορεί να βιώσουν ασυνήθιστα θερμές συνθήκες κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ