Ανάλυση του Politico: Πώς η ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή


Σύμφωνα με ανάλυση του Politico, η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο έχει στόχο όχι μόνο την εξουδετέρωση της Χεζμπολάχ αλλά και τη συνολική αποδυνάμωση της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή. Η Χεζμπολάχ, που αποτελεί τον βασικό σύμμαχο του Ιράν στη χώρα, είναι κεντρικός στόχος λόγω του στρατιωτικού της οπλοστασίου και της δυνατότητάς της να απειλεί την ασφάλεια του Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να εξαλείψει στρατηγικά πλεονεκτήματα του Ιράν και να επανακαθορίσει τη γεωπολιτική ισορροπία στη Μέση Ανατολή, διασφαλίζοντας την ηγεμονία του Ισραήλ. Η εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, θεωρείται κρίσιμο βήμα για την επίτευξη αυτού του στόχου, καθώς αποδυναμώνει την οργάνωση και περιορίζει την ικανότητα του Ιράν να επηρεάσει τις εξελίξεις στην περιοχή​.

Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τις πιθανές συνέπειες μιας παρατεταμένης σύγκρουσης, που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή και να προκαλέσει μια νέα ανθρωπιστική κρίση​.

Το Ισραήλ αμφισβητεί ανοιχτά την επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή, κυρίως μέσα από επιθέσεις σε συμμάχους της Τεχεράνης, όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Χούθι. Παράλληλα, επιδεικνύει την τεχνολογική του υπεροχή και τη δυνατότητα διείσδυσης στο έδαφος του Ιράν. Τον Απρίλιο, σε απάντηση σε πυραυλικές επιθέσεις των Φρουρών της Επανάστασης, το Ισραήλ κατέστρεψε ραντάρ αεράμυνας στην Ισφαχάν, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι είναι σε θέση να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Επιπλέον, τον Ιούλιο, ηγετικά στελέχη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ εξοντώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα.

Η ισραηλινή στρατηγική θέτει σε δοκιμασία το καθεστώς της Τεχεράνης, το οποίο προβάλλει ως βασικός στρατιωτικός παίκτης στη Μέση Ανατολή, με παρουσία από τον Λίβανο μέχρι την Υεμένη. Η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στη Βηρυτό, έδειξε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου θέλει να αυξήσει την πίεση στην Τεχεράνη. Απόδειξη αυτού είναι και η νέα χερσαία επίθεση στο νότιο Λίβανο, η οποία στοχεύει δυνάμεις της Χεζμπολάχ που απειλούν το βόρειο Ισραήλ.

Αυτή η στρατιωτική κίνηση, που συνοδεύεται από επιθέσεις με πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές, έχει ως στόχο να αποσυρθεί η Χεζμπολάχ βόρεια του ποταμού Λιτάνι, σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ μετά τον πόλεμο του 2006. Ταυτόχρονα, το Ισραήλ σφυροκοπά αποθήκες όπλων και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της οργάνωσης, προσπαθώντας να εξοντώσει υψηλόβαθμα στελέχη της.

Η εξόντωση του Νασράλα προσφέρει πολιτικά οφέλη στον Νετανιάχου, ο οποίος ανακάμπτει στις δημοσκοπήσεις. Παρά τις ανησυχίες για κλιμάκωση του πολέμου, το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να συνεχίσει τη στρατιωτική του επιχείρηση. Η χερσαία εισβολή θεωρείται μια ευκαιρία για να αποδυναμώσει πλήρως τη Χεζμπολάχ, η οποία έχει υποστεί σοβαρές απώλειες.

Το Ιράν και η Χεζμπολάχ βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς η Τεχεράνη αποφεύγει να εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση, ενώ η στρατιωτική απάντηση της Χεζμπολάχ φαίνεται αδύναμη μπροστά στην ισραηλινή υπεροχή. Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτή μπορεί να είναι η αρχή του τέλους για τον «Άξονα Αντίστασης» του Ιράν στη Μέση Ανατολή, καθώς η επιρροή της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της φαίνεται να εξασθενεί. Ωστόσο, υπάρχουν και απόψεις που θεωρούν ότι η ισραηλινή στρατηγική στερείται μιας βιώσιμης λύσης για τις μακροχρόνιες συγκρούσεις της περιοχής.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ