Λίβανος: Οι ΗΠΑ απέτυχαν να αποτρέψουν τη χερσαία επίθεση -Το Ισραήλ θέλει να αλλάξει τις ισορροπίες


Οι ΗΠΑ φαίνονται ανίκανες να αποτρέψουν τον Νετανιάχου από την προγραμματισμένη εισβολή στον Λίβανο

Ένα τολμηρό Ισραήλ φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να αγνοήσει έναν Αμερικανό πρόεδρο στη λήξη της θητείας του και να αρπάξει την ευκαιρία για να επαναφέρει τη δυναμική ασφαλείας στη Μέση Ανατολή. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχασε την επιρροή της για το εάν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα εξαπολύσει χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο ή όχι.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, ο Τζο Μπάιντεν και οι ανώτεροι σύμβουλοί του κατάφεραν να αποτρέψουν μια χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο υπό τον φόβο ενός μεγαλύτερου πολέμου που θα μπορούσε να τυλίξει στις φλόγες ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Τις ημέρες μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Νετανιάχου για να του μιλήσει για μαζικά αντίποινα κατά της Χεζμπολάχ, η οποία είχε αρχίσει να εκτοξεύει κατευθυνόμενες ρουκέτες εναντίον ισραηλινών θέσεων μετά την επιδρομή της Χαμάς.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο Μπάιντεν είπε επίσης στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα στηρίξουν το Ισραήλ σε έναν επιθετικό πόλεμο εναντίον του Ιράν, αφού η Τεχεράνη εκτόξευσε δεκάδες πυρομαχικά, πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ.

Αλλά τη Δευτέρα, αμερικανικά μέσα ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου είχε πει σε αξιωματούχους του Λευκού Οίκου ότι σχεδίαζε μια περιορισμένη χερσαία εισβολή στον Λίβανο, κλιμακώνοντας ουσιαστικά τη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ και το σύμμαχό της Ιράν, κάτι που ο Μπάιντεν και η ομάδα του προσπάθησαν απεγνωσμένα να αποφύγουν.

Η Washington Post ανέφερε ότι το Ισραήλ σχεδίαζε μια περιορισμένη εκστρατεία – μικρότερη από τον πόλεμο του 2006 εναντίον της Χεζμπολάχ – που ωστόσο θα σήμαινε μια δραστική κλιμάκωση των συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ και το Ιράν. Οι New York Times έγραψαν ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πίστεψαν ότι είχαν αποτρέψει το Ισραήλ για πλήρη εισβολή στον Λίβανο, αλλά ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο θα συνεχίζονταν.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γίοαβ Γκάλαντ ενημέρωσε μια συνεδρίαση των αρχηγών τοπικών συμβουλίων στο βόρειο Ισραήλ τη Δευτέρα, σύμφωνα με τους Times of Israel. «Το επόμενο στάδιο στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα… Θα το κάνουμε αυτό. Και όπως είπα εδώ πριν από ένα μήνα [ότι] θα μετατοπίσουμε το κέντρο βάρους [προς τα βόρεια], αυτό λέω τώρα: θα αλλάξουμε την κατάσταση και θα επιστρέψουμε τους κατοίκους στα σπίτια τους».

Νωρίτερα εκείνη την ημέρα, είχε πει στους στρατιώτες του Ισραήλ ότι για να επιστρέψουν περίπου 60.000 Ισραηλινοί στα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της χώρας, «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που μπορεί να απαιτηθούν – τις δυνάμεις σας, άλλες δυνάμεις, από αέρος, από τη θάλασσα και στην ξηρά».

Το σχέδιο επίθεσης έρχεται σε μια μοναδική στιγμή – με τα «γεράκια» του πολέμου να κυριαρχούν στην εσωτερική πολιτική του Ισραήλ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται ολοένα και πιο ανίκανη ή απρόθυμη να παρέμβει στη σύγκρουση. Και, σύμφωνα με αναλυτές, ο Νετανιάχου πιστεύει ότι έχει περιορισμένο παράθυρο γύρω από τις αμερικανικές εκλογές για να επιτεθεί σε ιρανούς πληρεξούσιους σε όλη την περιοχή.

Μόλις ένας μήνας απομένει για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ξεκινήσει μια χλιαρή προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός, την οποία ο Νετανιάχου φαίνεται να έχει επιλέξει να αγνοήσει -ή απλώς να περιμένει μέχρι τις αμερικανικές εκλογές που θα μπορούσαν να φέρουν μια κυβέρνηση Τραμπ που θα έκανε ακόμη λιγότερα για να τον συγκρατήσει από ό,τι ο σημερινός πρόεδρος

«Ο Νετανιάχου έκανε έναν υπολογισμό και ο υπολογισμός ήταν ότι δεν υπήρχε περίπτωση οι Δημοκρατικοί από τώρα έως τις 5 Νοεμβρίου [την ημέρα των εκλογών] να μπορούσαν να κάνουν κάτι που θα επέκρινε, πόσο μάλλον να τον περιορίσει από αυτό», είπε ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, ανώτερος συνεργάτης. στο Carnegie Endowment for International Peace, που εστιάζει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή.

«Είδατε τη δήλωση της [αντιπροέδρου Καμάλα] Χάρις, είδατε τη δήλωση του Λευκού Οίκου, είδατε τη συναίνεση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τη δολοφονία Νασράλα και τι έκαναν οι Ισραηλινοί εκεί», είπε. Μέχρι πρόσφατα, εξέχοντες αξιωματούχοι των ΗΠΑ πίστευαν ότι είχαν ακόμη την ευκαιρία να συνάψουν εκεχειρία και να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου. Την περασμένη εβδομάδα, Αμερικανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι μαζί με δεκάδες άλλες χώρες ζήτησαν κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο. Αμερικανοί αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για το θέμα δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι «είναι η κατάλληλη στιγμή» και ότι το Ισραήλ θα υπογράψει.

Ένας δυτικός αξιωματούχος την περασμένη εβδομάδα είπε στον Guardian ότι η ισραηλινή απειλή για εισβολή στον βόρειο Λίβανο ήταν πιθανότατα «ψυχολογικός πόλεμος» που είχε σχεδιαστεί σε μεγάλο βαθμό για να αναγκάσει τη Χεζμπολάχ και το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όμως, την ίδια στιγμή, είπε ο αξιωματούχος, η κατάσταση στην περιοχή ήταν εξαιρετικά ασταθής και θα μπορούσε να κλιμακωθεί από μια μόνο επίθεση drone εναντίον ενός ευαίσθητου στόχου.

Μια μέρα αργότερα, μια μαζική αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε η ισραηλινή αεροπορία σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ανατρέποντας τους υπολογισμούς ασφαλείας στην περιοχή και ενθαρρύνοντας τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να πιστέψουν ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τη δυναμική ασφάλειας στην περιοχή.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ