Η γλυκιά πατσαβουρόπιτα με κρέμα και φρούτα είναι μια μοντέρνα παραλλαγή της παραδοσιακής συνταγής, που συνδυάζει το τραγανό φύλλο κρούστας με μια βελούδινη κρέμα και δροσερά φρούτα. Αυτό το γλυκό είναι ιδανικό για καλοκαιρινές μέρες, προσφέροντας μια φρέσκια και αρωματική γεύση. Τα φρούτα προσθέτουν ζωντάνια και κάνουν το γλυκό ακόμα πιο ελκυστικό.
Συνταγή για πατσαβουρόπιτα με κρέμα και φρούτα
Υλικά:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 200 γρ. ζάχαρη
- 500 ml γάλα
- 4 αυγά
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι βανίλια
- 100 γρ. τριμμένα καρύδια (προαιρετικά)
Για την κρέμα:
- 500 ml γάλα
- 100 γρ. ζάχαρη
- 3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
- 2 κουταλιές βούτυρο
- 1 κουταλάκι βανίλια
Για το σιρόπι:
- 250 γρ. ζάχαρη
- 200 ml νερό
- Χυμός από μισό λεμόνι
Φρούτα:
- 200 γρ. φράουλες, ακτινίδια ή φρούτα της επιλογής σας
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα ταψί, τσαλακώνουμε τα φύλλα κρούστας και τα τοποθετούμε ακανόνιστα, ραντίζοντας κάθε στρώση με λιωμένο βούτυρο.
- Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το γάλα, τη βανίλια και το αλεύρι. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα φύλλα και ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
- Φτιάχνουμε την κρέμα: Σε κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το γάλα. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα προσθέτουμε στο γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανίλια.
- Φτιάχνουμε το σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι για 5-7 λεπτά.
- Αφήνουμε την πατσαβουρόπιτα να κρυώσει και τη σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι.
- Απλώνουμε την κρέμα πάνω στην πατσαβουρόπιτα και διακοσμούμε με τα φρέσκα φρούτα.
Αυτό το γλυκό συνδυάζει την αφράτη κρέμα με τη φρεσκάδα των φρούτων και την τραγανότητα του φύλλου, δημιουργώντας ένα γλυκό εντυπωσιακό σε γεύση και εμφάνιση!