Το φαλάφελ είναι ένα παραδοσιακό μεσανατολίτικο πιάτο, που έχει γίνει δημοφιλές σε όλο τον κόσμο λόγω της μοναδικής γεύσης και της απλότητάς του. Φτιαγμένο από ρεβίθια ή κουκιά, το φαλάφελ είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό σνακ, το οποίο συχνά σερβίρεται μέσα σε πίτα μαζί με σαλάτα και διάφορες σάλτσες, όπως το ταχίνι και το χούμους.
Συνταγή για φαλάφελ:
Υλικά:
- 250 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ)
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 ματσάκι κόλιανδρο
- 1 κουταλάκι κύμινο
- 1 κουταλάκι κόλιανδρο (σε σκόνη)
- 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
- Βάζουμε τα ρεβίθια στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο και τα μπαχαρικά. Χτυπάμε ξανά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.
- Σχηματίζουμε μικρές μπάλες με τα χέρια μας.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τα φαλάφελ μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγανά.
- Τα σερβίρουμε ζεστά με πίτα, σαλάτα, χούμους ή ταχίνι.
Το φαλάφελ είναι ένα εξαιρετικό πιάτο για όσους επιθυμούν να απολαύσουν ένα υγιεινό, φυτικό γεύμα!