Αρκάς: Οι ευχές για καλό μήνα με τον Οκτώβριο και τα μανταρίνια


Ο Αρκάς , ένας από τους πιο αγαπητούς σκιτσογράφους της Ελλάδας, έχει καθιερώσει την παράδοση να εύχεται «Καλό μήνα» με χιουμοριστικά και συχνά σαρκαστικά σκίτσα, που απεικονίζουν τους μήνες με ανθρώπινη μορφή. Την 1η Οκτωβρίου, επέλεξε να καλωσορίσει τον Οκτώβρη με το γνωστό του στυλ, δείχνοντας έναν χαρακτήρα που κρατάει μανταρίνια, σύμβολο της εποχής, και εύχεται «Καλό μήνα» με ένα ύφος χαλαρό αλλά χιουμοριστικό, όπως συνηθίζεται στις δημιουργίες του.

Ο Οκτώβριος είναι ο δέκατος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου και συνδέεται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα στην Ελλάδα, όπως η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 και η επέτειος του «Όχι» το 1940, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου​.

Ο Αρκάς, με την ιδιαίτερη του προσέγγιση, καταφέρνει πάντα να συνδυάζει τη χιουμοριστική του διάθεση με τις εποχιακές αλλαγές, ενώ παράλληλα μας υπενθυμίζει την ανανέωση που φέρνει κάθε μήνας. Η εικόνα με τα μανταρίνια αποτυπώνει το πνεύμα του φθινοπώρου, με το χιούμορ του να ξεκουράζει και να δίνει ένα ελαφρύ τόνο στην αρχή του μήνα​.

Καλή συνέχεια στον Οκτώβρη!

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ