Νέο νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο: Ψηφιοποίηση και τεχνητή νοημοσύνη για γρηγορότερες συναλλαγές


Με την παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου για το κτηματολόγιο από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η κυβέρνηση στοχεύει στην ολοκλήρωση της κτηματογράφησης μέχρι το 2025. Το έργο αυτό, που ξεκίνησε το 1995, έχει αντιμετωπίσει καθυστερήσεις, αλλά η τρέχουσα νομοθετική πρωτοβουλία φιλοδοξεί να δώσει μια οριστική λύση, βάζοντας το σύνολο της χώρας σε λειτουργούν κτηματολόγιο.

Ψηφιακές διαδικασίες και τεχνητή νοημοσύνη

Ένα από τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου είναι η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στον νομικό έλεγχο των συμβολαίων, με στόχο να μειωθεί ο χρόνος διεκπεραίωσης πολύπλοκων διαδικασιών σε λιγότερο από το μισό. Η τεχνητή νοημοσύνη θα προτείνει λύσεις και θα βοηθά τους ελεγκτές, επιταχύνοντας τη διαδικασία και αυξάνοντας την ακρίβεια στις συναλλαγές​.

Παράλληλα, η πλήρης ψηφιοποίηση του συστήματος θα επιτρέπει την 24ωρη υποβολή πράξεων και τη διαχείριση υποθέσεων εξ αποστάσεως μέσω νέων ψηφιακών πλατφορμών. Αυτό θα καταργήσει την έγχαρτη διαδικασία και θα μειώσει τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις​.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται κλείσιμο Υποθηκοφυλακείων και Μονομερής Τροποποίηση Συμβολαίων
Μέχρι το τέλος του 2024, τα Υποθηκοφυλακεία θα κλείσουν και οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται μέσω ενός ενιαίου ψηφιακού φορέα. Η μονομερής τροποποίηση συμβολαίων θα είναι πλέον δυνατή, σε περιπτώσεις όπου παρατηρούνται μικρές διαφορές στα τετραγωνικά μέτρα, χωρίς την ανάγκη συγκατάθεσης άλλων συνιδιοκτητών, εξασφαλίζοντας δικαιότερη απεικόνιση της ακίνητης περιουσίας.

Τι θα ισχύσει για τα δασικά ακίνητα

Το νομοσχέδιο φέρνει επίσης αλλαγές στη διαχείριση των δασικών εκτάσεων. Εάν οι αντιρρήσεις κατά των δασικών χαρτών γίνουν δεκτές, οι κτηματολογικές εγγραφές θα τροποποιούνται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται δικαστική προσφυγή, προστατεύοντας έτσι τους ιδιοκτήτες από περιττές καθυστερήσεις.

Με τη διευκόλυνση των συναλλαγών, τόσο οι πολίτες όσο και οι επενδυτές θα μπορούν να κινούνται γρήγορα και με ασφάλεια στις αγοραπωλησίες ακινήτων.



Εν κατακλείδι θα λέγαμε πως το εν λόγω νομοσχέδιο ενσωματώνει σημαντικά τεχνολογικά εργαλεία και αποτελεί επένδυση για το μέλλον της χώρας, βελτιώνοντας την εξυπηρέτηση των πολιτών και επιταχύνοντας τις διαδικασίες κτηματογράφησης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ