Θέατρο του Νέου Κόσμου: «True West» στα απομεινάρια του αμερικανικού ονείρου


Πρεμιέρα για το «True West» του Σαμ Σέπαρντ στο Θέατρο του Νέου Κόσμου με τους Νίκο Ψαρρά και Μάρκο Παπαδοκωνσταντάκη

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Σαμ Σέπαρντ, True West με τη ματιά της Έλενας Καρακούλη και τους Νίκο Ψαρρά και Μάρκο Παπαδοκωνσταντάκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Στο σκηνικό της ασφυκτικής ζέστης της ερήμου της Καλιφόρνιας, δυο αδέρφια ζουν στο σπίτι της αυστηρής μητέρας τους, εκεί όπου τα έπιπλα αναδίδουν αλκοόλ και την ανάμνηση ενός πατέρα που κάποτε χάθηκε στην έρημο. Ο Λη, ο μεγάλος αδερφός, είναι ένας μοναχικός διαρρήκτης. Ο μικρός αδερφός Όστιν, οικογενειάρχης και επαγγελματίας συγγραφέας κινηματογραφικών σεναρίων, ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο. Στο μικροαστικό σπίτι, το γεμάτο φυτά και μνήμες, τα δυο αδέρφια μονομαχούν, ακροβατώντας πάνω στα απομεινάρια του κοινού τους παρελθόντος. Η σύγκρουσή τους κορυφώνεται, όταν εισβάλλει στη ζωή τους ο Σολ, παραγωγός από το Χόλιγουντ, που θα τους οδηγήσει σε μια αναπάντεχη αντιστροφή ρόλων: Ο Λη γίνεται σεναριογράφος, ενώ ο αδερφός του αποφασίζει να γίνει διαρρήκτης.

Το True West του βραβευμένου με Πούλιτζερ θεατρικού συγγραφέα, ηθοποιού και σεναριογράφου Σαμ Σέπαρντ είναι μια συγκλονιστική ιστορία αδελφικής αντιπαλότητας, που κορυφώνεται σε έναν χαοτικό αγώνα για εξουσία, έλεγχο και επιβίωση πάνω στα απομεινάρια του αμερικανικού ονείρου.

Μια ανατομία των πιο σκοτεινών πτυχών της αμερικανικής κοινωνίας και οικογένειας, όπου με την χαρακτηριστική ωμή και ρεαλιστική αφήγησή του, αλλά πάντα με μαύρο χιούμορ και τρυφερότητα, ο Σέπαρντ μας βυθίζει σε έναν κόσμο διαλυμένων οικογενειακών δεσμών και μοναξιάς. Έναν κόσμο όπου απογοητευμένοι αντιήρωες ακροβατούν μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης παλεύοντας με προσωπικούς δαίμονες και υπαρξιακές αβεβαιότητες.

Γράφει κάπου ο Σαμ Σέπαρντ: «Αισθάνομαι ότι υπάρχουν περιοχές μέσα μου που είναι παντελώς άγνωστες. Απέραντες, μυστηριώδεις και επικίνδυνες περιοχές». Αυτές τις σκοτεινές περιοχές των δεσμών και των αντιφάσεων αλλά και το χιούμορ που υπάρχει στη σχέση δύο αδελφών θα επιχειρήσει να φωτίσει η παράσταση, λέει η σκηνοθέτις Έλενα Καρακούλη και συνεχίζει: Δύο αδέλφια που παρά τις φαινομενικές τους διαφορές, καταλήγουν τελικά κατά κάποιον τρόπο στην ίδια έρημο, αυτή στην οποία κατοικεί ο πατέρας τους. Τα απομεινάρια του παρελθόντος είναι όλα εκεί και γεννούν την σύγκρουση. Η λύση βρίσκεται στην επιστροφή. Παιδική ηλικία: παιδιά που παίζουν στο πάτωμα. Τα μαλώματα της μητέρας. Η ζωντανή μουσική ξυπνάει το παρελθόν, κογιότ και γρύλοι ακούγονται όσο τα δύο αδέλφια μονομαχούν, προσπαθώντας να αμυνθούν ο ένας στα χτυπήματα του άλλου. Η οικογένεια διαλύεται αφού πρώτα τους έχει διαλύσει. Το παρόν είναι το παρελθόν μας, είναι σαν να μας λέει ο Σέπαρντ, και κανείς δεν μπορεί να αποδράσει από τις ρίζες του. Όχι προτού αναμετρηθεί με την αληθινή του φύση.

Ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση – Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία Έλενα Καρακούλη

Παίζουν Νίκος Ψαρράς, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Νέστορας Κοψιδάς, Αλεξάνδρα Παντελάκη

Μουσικός επί σκηνής Μίκης Παντελούς

Διάρκεια: 95’

Θέατρο Χώρα

Παραστάσεις από 9 Οκτωβρίου 2024, κάθε Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:00 Σάββατο 18:30 & 21.15 και Κυριακή στις 19.00.

Εισιτήρια: https://nkt.gr/plays/true-west/

&

https://www.more.com/theater/true-west/


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ