Πώς κατάφεραν να διεισδύσουν στη Χεζμπολάχ Ισραηλινοί κατάσκοποι – Η επιχείρηση «Νέα Τάξη»


Πώς οι «ισραηλινοί» κατάσκοποι κατάφεραν μετά απο δεκαετίες να διεισδύσουν στους κόλπους της Χεζμπολάχ και να αποσπάσουν πολύτιμες πληροφορίες

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, τα «ισραηλινά» πολεμικά αεροσκάφη εκτέλεσαν ένα καλά υπολογισμένο χτύπημα που στοίχισε τη ζωή του Χασάν Νασράλα, του μακροχρόνιου ηγέτη της Χεζμπολάχ, σηματοδοτώντας το αποκορύφωμα μίας χρόνιας συλλογής πληροφοριών και επιχειρησιακής ακρίβειας.

Αυτή η πρόσφατη επιχείρηση, κατά την οποία έπεσαν 80 βόμβες στο κύριο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό, αντιπροσωπεύει μια δραματική αλλαγή στις δυνατότητες πληροφοριών του «Ισραήλ» και στον αγώνα του ενάντια στη Χεζμπολάχ, έναν περιφερειακό εχθρό που εδώ και τέσσερις δεκαετίες είχε αποφύγει τις απόπειρες των Ισραηλινών.

Οι προηγούμενες προσπάθειες του «Ισραήλ» να εξοντώσει τον Νασράλα –τρεις από αυτές στον πόλεμο του 2006– είχαν αποτύχει. Η «επιτυχία» της νέας επίθεσης, σύμφωνα με «Ισραηλινούς» και πρώην αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, προέρχεται από έναν επαναπροσανατολισμό πολλών δεκαετιών των στρατηγικών πληροφοριών της, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο σύνολο της υποδομής της Χεζμπολάχ, από την πολιτική της πτέρυγα έως τους βαθείς δεσμούς της με το Ιράν και τη Συρία.

Μετά τον πόλεμο του 2006, ο οποίος δεν κατάφερε να δώσει ένα αποφασιστικό πλήγμα στη Χεζμπολάχ, η Μονάδα Πληροφοριών του Ισραήλ 8200 και η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών (Αman) ενέτειναν τη συλλογή δεδομένων τους για τη Χεζμπολάχ.

Αντί να επικεντρωθούν αποκλειστικά στη στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ, άρχισαν να μελετούν την ευρύτερη δομή της και τις διασυνδέσεις της με βασικούς περιφερειακούς παράγοντες όπως το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και το καθεστώς Άσαντ της Συρίας.

Η Mίρι Εισίν, πρώην αξιωματούχος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, με ειδίκευση στις στρατιωτικές πληροφορίες εξήγησε ότι το «Ισραήλ» άλλαξε την άποψή του για τη Χεζμπολάχ, θεωρώντας την από μία αντάρτικη οργάνωση έναν περίπλοκο «τρομοκρατικό στρατό», αναγκάζοντας το «Ισραήλ» να μελετήσει τις εσωτερικές του λειτουργίες με ένα νέο επίπεδο ελέγχου – σύμφωνα σε αναλυτικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε από τους «Financial Times».

Καθώς η Χεζμπολάχ επέκτεινε την επιρροή της, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, η ομάδα έγινε πιο ευάλωτη. Οι μαχητές της, προηγουμένως πειθαρχημένοι και μυστικοπαθείς, ήταν πλέον πιο εκτεθειμένοι, μοιράζονταν πληροφορίες με τις συχνά διεφθαρμένες υπηρεσίες πληροφοριών της Συρίας και τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες παρακολουθούνταν στενά από Αμερικανούς και «ισραηλινούς» πράκτορες.

Αυτή η υπερέκθεση αποδυνάμωσε τους εσωτερικούς ελέγχους της Χεζμπολάχ, επιτρέποντας στο «Ισραήλ» να διεισδύσει στις τάξεις του και να αποκτήσει κρίσιμες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις του. Η εμπλοκή της Χεζμπολάχ στη Συρία παρείχε επίσης στους Ισραηλινούς έναν θησαυρό δημοσίως διαθέσιμων δεδομένων, όπως αφίσες μαρτύρων και ενημερώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από συγκεντρώσεις κηδειών.

Η Χεζμπολάχ δημοσιεύει τακτικά «αφίσες για μάρτυρες», οι οποίες περιλαμβάνουν λιγοστές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της πόλης από την οποία καταγόταν ο μαχητής, το πού σκοτώθηκε και τους φίλους και την οικογένειά του που δημοσιεύουν τις ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι νεκρικές πομπές έβγαλαν επίσης ανώτερους ηγέτες από τα καταφύγιά τους, έστω και για λίγο. Αυτός ο πλούτος πληροφοριών, σε συνδυασμό με την προηγμένη τεχνολογία επιτήρησης του «Ισραήλ», τους επέτρεψε να παρακολουθούν τις κινήσεις, να εντοπίζουν βασικά στελέχη και να παρακολουθούν διοικητές της Χεζμπολάχ

Το τεχνολογικό πλεονέκτημα του «Ισραήλ», ενισχυμένο από κατασκοπευτικούς δορυφόρους και δυνατότητες drone, του επέτρεψε να συγκεντρώσει τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Αυτά τα δεδομένα υποβλήθηκαν σε επεξεργασία από εξειδικευμένες μονάδες όπως η Unit 9900, οι οποίες χρησιμοποιούσαν αλγόριθμους για την ανάλυση terabyte οπτικών πληροφοριών.

Με την πάροδο του χρόνου, το «Ισραήλ» συνέταξε μια τεράστια βάση δεδομένων με τους στόχους της Χεζμπολάχ, επιτρέποντας στην αεροπορία του να χτυπήσει πάνω από 3.000 θέσεις της Χεζμπολάχ στις πρώτες ημέρες της τρέχουσας σύγκρουσης. Ο εφησυχασμός της Χεζμπολάχ, σε συνδυασμό με τους εκτεταμένους πόρους της λόγω της υποστήριξής της στον Άσαντ, έδωσαν στο Ισραήλ την ευκαιρία που χρειαζόταν να χτυπήσει.

Ισραηλινός δημοσιογράφος – επικαλούμενος το σαουδαραβικό δίκτυο AlHadath – ισχυρίστηκε πως ένας άνδρας με καταγωγή από το Ιράν, έσφιξε το χέρι του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και κατάφερε να τον «λερώσει» με μια ουσία που επέτρεψε στο Ισραήλ να τον εντοπίσει.

Σύμφωνα με το Channel 12 News, λόγω του γεγονότος ότι η σορός του ηγέτη της Χεζμπολάχ ανασύρθηκε άθικτη, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι ο Νασράλα πέθανε από ασφυξία. Καθώς βρισκόταν σε ένα δωμάτιο χωρίς εξαερισμό, οι βομβαρδισμοί της Πολεμικής Αεροπορίας λόγω του αερίου από τις βόμβες της «ισραηλινής αεροπορίας» είχαν ως αποτέλεσμα να εισέλθουν αέρια στο δωμάτιο, με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασφυξία, υποστήριξε και το Al Hadath.

Υπενθυμίζεται πως εκπρόσωπος των IDF είπε ότι η επιχείρηση -η οποία έγινε γνωστή ως «Νέα Τάξη»- έγινε την Παρασκευή, ενώ ο Νασράλα συναντούσε ανώτερα στελέχη της οργάνωσής του προκειμένου να σχεδιάσουν νέες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Το σώμα του ανασύρθηκε από τα ερείπια στο σημείο της αεροπορικής επιδρομής που είχε στόχο το κύριο αρχηγείο της οργάνωσης στα νότια προάστια της Βηρυτού. Ιατρικές πηγές και πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο Reuters ότι το σώμα του Χασάν Νασράλα δεν είχε άμεσες πληγές. Το Al-Jazeera ανέφερε ότι η σορός του μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Βηρυτού.

Η «ισραηλινή» αεροπορία χρησιμοποίησε βόμβες bunker-buster 900 κιλών φορτωμένες σε μαχητικά αεροσκάφη F-15i για να σκοτώσει τον Nασράλα μαζί με αρκετούς κορυφαίους ηγέτες αφού έλαβε πληροφορίες για μια συνάντηση υψηλού επιπέδου στο γνωστό προμαχώνα της Χεζμπολάχ – την περιοχή Νταχίεχ.

Οι βόμβες bunker-buster μπορούν να διαπεράσουν και να χτυπήσουν στόχους δεκάδες μέτρα κάτω από τη γη. Σύμφωνα με έναν αναλυτή που επικαλούνται οι New York Times, οκτώ αεροσκάφη πραγματοποίησαν το χτύπημα και χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 15 πυρομαχικά των 900 κιλών με ένα αμερικανικής κατασκευής σύστημα καθοδήγησης ακριβείας που συνδέεται με βόμβες.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ