Ισραήλ: Χτύπησε για πρώτη φορά στο κέντρο της Βηρυτού – Νεκροί 3 υψηλόβαθμοι Παλαιστίνιοι


Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικό πλήγμα στην καρδιά της Βηρυτού, το πρώτο σε αυτόν τον κατά βάση σουνιτικό τομέα της πρωτεύουσας του Λιβάνου, αφότου άρχισαν οι εχθροπραξίες με τη Χεζμπολάχ, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, καθώς κλιμακώνει τις εχθροπραξίες κατά των συμμάχων του Ιράν στην περιοχή.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) είπε ότι τρεις ηγέτες του σκοτώθηκαν σε επιδρομή που είχε ως στόχο την περιοχή Κόλα της Βηρυτού. Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι ο Ναμπίλ Καούκ, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου της μαχητικής ομάδας, σκοτώθηκε το Σάββατο, καθιστώντας τον τον έβδομο υψηλόβαθμο ηγέτη της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε σε ισραηλινά πλήγματα μέσα σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα. Περιλαμβάνουν ιδρυτικά μέλη που είχαν στοχοποιηθεί από το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες.

Η αυξανόμενη συχνότητα επιθέσεων του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη έχει προκαλέσει φόβους ότι οι μάχες στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο και να παρασύρουν στη σύρραξη το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον κύριο σύμμαχο του Ισραήλ. Το PFLP είναι μια άλλη μαχητική ομάδα που συμμετέχει στον αγώνα κατά του Ισραήλ.



Το Ισραήλ εξαπέλυσε την Κυριακή αεροπορικές επιδρομές εναντίον της πολιτοφυλακής Χούθι στην Υεμένη και δεκάδων στόχων της Χεζμπολάχ σε όλο τον Λίβανο, αφού νωρίτερα σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ. Το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τους Χούθι ανέφερε ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 29 τραυματίστηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης, οι οποίες σύμφωνα με το Ισραήλ ήταν μια απάντηση στις πυραυλικές επιθέσεις των Χούθι. Στον Λίβανο, οι αρχές δήλωσαν ότι τουλάχιστον 105 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές την Κυριακή.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου είπε ότι περισσότεροι από 1.000 Λιβανέζοι σκοτώθηκαν και 6.000 τραυματίστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, χωρίς να αναφέρει πόσοι ήταν άμαχοι. Η κυβέρνηση είπε ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι – το ένα πέμπτο του πληθυσμού – έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Οι εντεινόμενοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε διάστημα δύο εβδομάδων σκότωσαν μια σειρά ανώτατων αξιωματούχων της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της Σαγιέντ Χασάν Νασράλα. Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την επίθεση και λέει ότι θέλει να καταστήσει τις βόρειες περιοχές του ασφαλείς ξανά για τους κατοίκους που αναγκάστηκαν να τις εγκαταλείψουν λόγω των επιθέσεων με ρουκέτες της Χεζμπολάχ.



Ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αιωρούνταν πάνω από τη Βηρυτό το μεγαλύτερο μέρος της Κυριακής, με τις δυνατές εκρήξεις νέων αεροπορικών επιδρομών να ηχούν γύρω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Οι εκτοπισμένες οικογένειες πέρασαν τη νύχτα σε παγκάκια στον κόλπο Zaitunay, μια περιοχή με εστιατόρια και καφέ στην προκυμαία της Βηρυτού.

Πολλές από τις επιθέσεις του Ισραήλ έχουν πραγματοποιηθεί στα νότια του Λιβάνου, όπου η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ έχει τις περισσότερες από τις επιχειρήσεις της, ή στα νότια προάστια της Βηρυτού. Η επίθεση της Δευτέρας στην περιοχή Κόλα φάνηκε να είναι το πρώτο χτύπημα εντός των ορίων της πόλης της Βηρυτού. Οι Σύροι που ζούσαν στο νότιο Λίβανο και είχαν διαφύγει από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κοιμόντουσαν κάτω από μια γέφυρα στη γειτονιά για μέρες, δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης στο Λίβανο, αλλά έχουν επίσης εξουσιοδοτήσει τον στρατό τους να ενισχύσει την περιοχή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή, είπε «Πρέπει να γίνει.» Είπε ότι θα συνομιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η πρώτη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο κέντρο της Βηρυτού σε σχεδόν ένα χρόνο συγκρούσεων ισοπέδωσε μια πολυκατοικία νωρίς τη Δευτέρα, ώρες αφότου το Ισραήλ έπληξε στόχους σε όλο τον Λίβανο και σκότωσε δεκάδες ανθρώπους καθώς η Χεζμπολάχ υπέστη σοβαρά πλήγματα στη δομή διοίκησης της, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του αρχηγού της. Χασάν Νασράλα.

Η αεροπορική επιδρομή έπληξε ένα πολυώροφο κτήριο κατοικιών, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Associated Press στο σημείο. Τα βίντεο έδειξαν ασθενοφόρα και πλήθος συγκεντρωμένο κοντά στο κτήριο σε μια κυρίως σουνιτική συνοικία με πολυσύχναστο δρόμο γεμάτο καταστήματα.

Η αεροπορική επιδρομή σκότωσε τουλάχιστον ένα άτομο και τραυμάτισε 16, δήλωσε ένας αξιωματούχος της Λιβανέζικης Πολιτικής Άμυνας. Είπε ότι το άτομο που σκοτώθηκε ήταν μέλος της al-Jamaa al-Islamiya, ή της Ισλαμικής Ομάδας, μιας σουνιτικής πολιτικής και μαχητικής ομάδας που είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ