Πλέον θεωρούμε δεδομένο ότι οι γυναίκες ξυρίζουν μέρη του σώματός τους, όπως τα πόδια και οι μασχάλες. Οι περισδότεροι δεν το θεωρούν βέβαια απλά δεδομένο, αλλά και σχεδόν απαράδεκτο όταν δεν συμβαίνει. Ή τουλάχιστον αστείο. Αλλά δεν ήταν πάντοτε έτσι τα πράγματα.
Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, οι γυναίκες δεν ξύριζαν το σώμα τους. Αφαιρούσαν κάποιες τρίχες από μέρη που ήταν ορατά σε δημόσιες εμφανίσεις, όπως ο λαιμός και το πρόσωπο, αλλά κι αυτό το έκαναν χρησιμοποιώντας κρέμες ή άλλα σκευάσματα. Και όχι ξυράφι.
Το ξυραφάκι σε σχήμα «Τ» που ξέρουμε σήμερα, εφευρέθηκε το 1904 από τον King Camp Gillette. Μέχρι τότε τα ξυράφια χρησιμοποιούνταν από άντρες και παρέπεμπαν περισσότερο σε φαλτσέτες, τα οποία χειρίζονταν «ειδικοί» σε δημόσιους χώρους, κυρίως δηλαδή οι μπαρμπέρηδες. Το ξυραφάκι ασφαλείας είχε αρχικά αντρικό κοινό, αλλά υιοθετήθηκε σιγά σιγά και από τις γυναίκες. Κυρίως, για την ασφάλεια και την μη επίπονη αφαίρεση της τρίχας.
Ο Gillette είδε την ευκαιρία κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και έφερε στο προσκήνιο μια επιθετική καμπάνια, με κύριο target audience τους στρατιώτες. Η καμπάνια προειδοποιούσε ότι η χρήση ξυραφιού ήταν ο μόνος τρόπος για να αποφύγεις τις ψείρες αλλά και για να κουμπώνει καλά η αντιασφυξιογόνα μάσκα στο πρόσωπο!
Οι γυναίκες άρχισαν κι εκείνες να τα χρησιμοποιούν γύρω στο 1915. Το ύφασμα πάνω στο κορμί τους όλο και μειωνόταν, με τις κοντύτερες φούστες ή τα φουστάνια με γuμνούς ώμους. Όσο όλο και περισσότερα σημεία του κορμιού έμεναν ξεσκέπαστα, δημιουργήθηκε η ανάγκη για αφαίρεση τριχών σε περισσότερα σημεία του κορμιού. Τότε ήταν που ξεκίνησε και η πεποίθηση ότι η τρίχες στο σώμα της γυναίκας ήταν αποκρουστικές.
Το 1915 λοιπόν, ο King Camp Gillette σκέφτηκε πως θα μπορούσε να διπλασιάσει τα κέρδη του. Και κυκλοφόρησε το ξυράφι «Milady Décolleté», διαφημίζοντας το ως απαραίτητο αξεσουάρ που θα έπρεπε να συνοδεύει την αγορά ενός μοντέρνου φορέματος. Οι κατάλογοι μόδας γέμισαν από ξυράφάκια και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’20, το μάρκετινγκ είχε καταφέρει να πείσει τις γυναίκες, πως τα ξυραφάκια ήταν απαραίτητο συστατικό της γυναικείας περιποίησης. Δεν ήταν λοιπόν μια ανάγκη των γυναικών, αλλά μια ανάγκη που δημιούργησαν οι κατασκευαστές των πρώτων ξυραφιών.
Από τότε, με εξαίρεση το φεμινιστικό κίνημα, όταν οι γυναίκες αρνούνταν να ξυρίσουν πόδια ή μασχάλες, οι γυναίκες αφαιρούν δεδομένα τις τρίχες από το σώμα τους. Τα σημεία αυξήθηκαν, καθώς και οι τρόποι. Σήμερα, είναι μεγάλο το ποσοστό των αντρών που χρησιμοποιούν ξυράφι σε σημεία τους σώματός τους, όπως τα πόδια και το στέρνο. Λέτε να γίνει κι αυτό κάποια μέρα δεδομένο;