Πώς οι κατάσκοποι του Ισραήλ «τυφλώθηκαν» από τη Χαμάς και «ξέσπασαν» στη Χεζμπολάχ


Η επιτυχία του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ σε σύγκριση με την αποτυχία του όσον αφορά στη Χαμάς έρχεται επειδή οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας είναι καλύτερες στην επίθεση παρά στην άμυνα

Πριν από ένα χρόνο, το Ισραήλ υπέστη τη χειρότερη ήττα του, μετά την αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών του να προβλέψουν την εισβολή της Χαμάς με 1.200 νεκρούς και 250.

Σήμερα, ένα κύμα επιθέσεων εναντίον της Χεζμπολάχ έχει τους πολυδιαφημισμένους κατασκόπους του Ισραήλ, στο παρασκήνιο.

Η ανάκαμψη αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ έχει επενδύσει τον χρόνο και τους πόρους του τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Από τότε που πολέμησε με τη Χεζμπολάχ το 2006, το Ισραήλ έχει προετοιμαστεί σκληρά για μια άλλη μεγάλη σύγκρουση με τη μαχητική ομάδα – και ενδεχομένως με τον υποστηρικτή της Ιράν.

Η Χαμάς, αντίθετα, θεωρήθηκε ως μια πολύ λιγότερο ισχυρή απειλή. Ακόμη και λίγο πριν από την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου από τη Λωρίδα της Γάζας, κορυφαίοι αξιωματούχοι απέρριπταν σημάδια επικείμενης επίθεσης.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε με βεβαιότητα τη Γάζα ως κατάσταση «σταθερής αστάθειας» και οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Χαμάς είχε μετατοπίσει την εστίασή της στην υποδαύλιση της βίας στη Δυτική Όχθη και ήθελε να περιορίσει τον κίνδυνο άμεσων ισραηλινών αντιποίνων.

Μια σειρά ισραηλινών επιθέσεων στο Λίβανο τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν αφήσει τη Χεζμπολάχ να παραπαίει – σοκαρισμένη από τις ικανότητες του Ισραήλ να διεισδύσει στην ομάδα και να αγωνίζεται να κλείσει τα κενά.

Χιλιάδες τηλεειδοποιητές της Χεζμπολάχ και γουόκι-τόκι εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα σε διαδοχικές ημέρες την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας 37 και τραυματίζοντας περίπου 3.000. Λίγο αργότερα, μια αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό σκότωσε μια ομάδα περισσότερων από δώδεκα επίλεκτων στρατιωτικών ηγετών.

Η ασφάλεια της Χεζμπολάχ παραμένει πορώδης. Την Τρίτη, μια άλλη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη νότια Βηρυτό σκότωσε τον ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ.

Οι επιχειρήσεις ήρθαν σχεδόν δύο μήνες αφότου το Ισραήλ απέδειξε τη διείσδυσή του στη Χεζμπολάχ σκοτώνοντας τον ανώτατο διοικητή Fuad Shukr, ο οποίος είχε διαφύγει από τις ΗΠΑ για τέσσερις δεκαετίες. Σκοτώθηκε από αεροπορική επιδρομή στο διαμέρισμά του στους επάνω ορόφους ενός κτιρίου κατοικιών στη Βηρυτό, όπου είχε κληθεί από ένα τηλεφώνημα λίγο πριν.

Η εντατικοποιημένη εκστρατεία της υπηρεσίας κατασκοπείας του Ισραήλ, της Μοσάντ και των στρατιωτικών μονάδων πληροφοριών κατέστρεψε την ηγεσία της Χεζμπολάχ και υποβάθμισε το οπλοστάσιό της. Η πολεμική αεροπορία της χώρας συνέχισε με μια εκστρατεία βομβαρδισμών που έπληξε περισσότερους από 2.000 στόχους αυτή την εβδομάδα.

Ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου του Ισραήλ δήλωσε την Τετάρτη ότι η εντεινόμενη προσπάθεια ήταν προετοιμασία για χερσαία εισβολή. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πιέζουν τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις μάχες, ελπίζοντας να αποφύγουν τον πόλεμο σε άλλο μέτωπο ή ακόμη και μια περιφερειακή πυρκαγιά, καθώς οι μάχες στη Γάζα συνεχίζονται στον 12ο μήνα τους.

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις αυτής της εβδομάδας στον Λίβανο και περίπου 2.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, προσθέτοντας στον βαρύ απολογισμό που ήδη υπάρχει στη Γάζα.

Η επιτυχία του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ σε σύγκριση με την αποτυχία του όσον αφορά στη Χαμάς έρχεται επειδή οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας είναι καλύτερες στην επίθεση παρά στην άμυνα, σύμφωνα με τον Avner Golov, πρώην ανώτερο διευθυντή στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, ο οποίος είναι τώρα με το MIND Israel, μια συμβουλευτική ομάδα εθνικής ασφάλειας.

“Ο πυρήνας του ισραηλινού δόγματος ασφαλείας είναι να φέρει τον πόλεμο στον εχθρό”, δήλωσε ο Golov. «Με τη Γάζα, ήταν εντελώς διαφορετικά. Ήμασταν έκπληκτοι, οπότε ήταν μια αποτυχία».

Το Ισραήλ παρακολουθεί τη συσσώρευση του οπλοστασίου της Χεζμπολάχ από τότε που οι δύο πλευρές υπέγραψαν εκεχειρία το 2006 μετά από έναν μήνα πολέμου. Εκείνη την εποχή, πολλοί στο κατεστημένο ασφαλείας του Ισραήλ ήταν απογοητευμένοι με την απόδοση του στρατού στον πόλεμο, καθώς απέτυχε να βλάψει σημαντικά τη Χεζμπολάχ, η οποία άρχισε να ανοικοδομεί τη θέση της στον νότο.

Ο στρατός, ως αποτέλεσμα, προσπάθησε να κατανοήσει καλύτερα τη Χεζμπολάχ και να στραγγαλίσει τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη του Ιράν στην ομάδα, μεταξύ άλλων μέσω μιας εκστρατείας αεροπορικών επιδρομών στη Συρία που έγινε γνωστή ως «πόλεμος μεταξύ των πολέμων».

Στη Γάζα, αντίθετα, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υιοθέτησε μια στρατηγική περιορισμού της Χαμάς τα τελευταία χρόνια, πιστεύοντας ότι η παλαιστινιακή ομάδα ήταν επικεντρωμένη στη διακυβέρνηση της Γάζας και δεν ενδιαφερόταν για έναν πόλεμο με το Ισραήλ. Οι δύο πλευρές είχαν εμπλακεί σε μια σειρά σύντομων συγκρούσεων μετά την κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας από τη Χαμάς το 2007 και ο ηγέτης της ομάδας στον θύλακα, Yahya Sinwar, φάνηκε να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών του παλαιστινιακού λαού.

Υπήρχαν ενδείξεις ότι η τρομοκρατική ομάδα όπως χαρακτηρίστηκε από τις ΗΠΑ σχεδίαζε επίθεση, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών ασκήσεων που προμήνυαν τους τρόπους με τους οποίους εισέβαλε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ απέρριψαν τις ασκήσεις ως απειλητικές για το εγχώριο ακροατήριο της Χαμάς. Ο στρατός ένιωθε σίγουρος για τη δύναμη του τεχνολογικά προηγμένου διαχωριστικού τείχους που είχε υψώσει για να χωρίσει τη Γάζα από το ισραηλινό έδαφος.

Η συλλογή πληροφοριών από ανθρώπινες πηγές που θα μπορούσαν να είχαν προειδοποιήσει για μια επίθεση είχε γίνει πιο δύσκολη μετά τη μονομερή αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005 και την παρέδωσε στον παλαιστινιακό έλεγχο, δήλωσε ο Ούζι Σάγια, πρώην αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Τελικά, η επιτυχία του Ισραήλ εναντίον οποιασδήποτε ομάδας θα καθοριστεί στο πεδίο της μάχης. Στα στενά όρια της Λωρίδας της Γάζας, ο στρατός του Ισραήλ έχει χτυπήσει τη Χαμάς και έχει καταστρέψει το αστικό τοπίο. Θα αντιμετωπίσει έναν διαφορετικό εχθρό στους λόφους του Λιβάνου.

Παρά τη μακρά προσπάθεια του Ισραήλ να υποβαθμίσει τη στρατιωτική συσσώρευση της Χεζμπολάχ, η λιβανέζικη πολιτοφυλακή κατάφερε να συγκεντρώσει ένα τεράστιο οπλοστάσιο που μπορεί να αναπτύξει σε έναν πόλεμο. Η ομάδα ζυγίζει τώρα πώς να απαντήσει στη σειρά των καταστροφικών ισραηλινών επιθέσεων. Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε τον πρώτο πύραυλό της στην εμπορική πρωτεύουσα του Τελ Αβίβ την Τετάρτη, την πιο τολμηρή απάντησή της μέχρι στιγμής, αλλά δεν έχει πλησιάσει στην εφαρμογή όλων των δυνατοτήτων της.

Ο Valensi, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος οι πρόσφατες επιτυχίες του Ισραήλ να το αφήσουν υπερβολικά σίγουρο. Η εισβολή στον Λίβανο με στρατεύματα θα μπορούσε να δώσει στη Χεζμπολάχ την ευκαιρία να επιδείξει το στρατιωτικό της πλεονέκτημα στο έδαφος, είπε.

«Είδαμε πόσο δύσκολο είναι να εξαλειφθεί ένας τόσο περίπλοκος οργανισμός όπως η Χαμάς», είπε. «Η Χεζμπολάχ είναι μια διαφορετική ιστορία».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ