Απίστευτο: H έρημος Σαχάρα πρασινίζει


Οι εικόνες από τον δορυφόρο MODIS της NASA αποκάλυψαν μέρος αυτού του πρασινίσματος

Οι άφθονες βροχές πρασινίζουν τμήματα στην έρημο της Σαχάρας.

Ένας κυκλώνας πέρασε τη βορειοδυτική Σαχάρα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου και βύθισε μεγάλες, άδενδρες περιοχές του Μαρόκου, της Αλγερίας, της Τυνησίας και της Λιβύης.

Ταυτόχρονα, βροχές έπληξαν τον Νίγηρα, το Τσαντ και το Σουδάν.

Ως αποτέλεσμα, αυτά τα τμήματα της ερήμου Σαχάρα είναι οπουδήποτε από δύο φορές πιο υγρά έως περισσότερο από έξι φορές πιο υγρά από ό,τι συνήθως.

«Όταν λαμβάνετε αυτά τα πραγματικά εξαιρετικά γεγονότα βροχοπτώσεων, οι αμμόλοφοι γίνονται αυτά τα απίστευτα κατάφυτα και ανθισμένα χωράφια όπου τα φυτά θα αναπτυχθούν αμέσως για ένα σύντομο χρονικό διάστημα για να το επωφεληθούν», Peter de Menocal, πρόεδρος και διευθυντής του Ωκεανογραφικού Ιδρύματος Woods Hole στο ABC News.

Οι εικόνες από τον δορυφόρο MODIS της NASA αποκάλυψαν μέρος αυτού του πρασινίσματος, ενώ ταυτόχρονα δείχνουν ότι οι λίμνες που ήταν από καιρό ξηρές τώρα γεμίζουν, όπως μια στο Εθνικό Πάρκο Iriqui του Μαρόκου.

saxara.jpg

Πριν από 11.000 χρόνια και μετά, η Σαχάρα έμοιαζε πολύ περισσότερο με τη σαβάνα της Κένυας και της Τανζανίας παρά με τη μεγαλύτερη μη πολική έρημο του κόσμου που βλέπουμε σήμερα.

Οι βροχές φέτος, είχαν ως αποτέλεσμα κάποιες φρικτές πλημμύρες, εκτοπίζοντας χιλιάδες ανθρώπους, καταστρέφοντας σπίτια και κοστίζουν εκατοντάδες ζωές.

Αν και είναι πλούσιο σε ποικιλία ειδών, φυσική ομορφιά και πολιτιστική κληρονομιά, η ζωή σε μια έρημο συχνά σημαίνει ζωή στη φτώχεια, και οι ξηρασίες, οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν σε σοβαρότητα τα επόμενα χρόνια, θα καταπονήσουν ακόμη περισσότερο τους πόρους της ερήμου.

Επειδή μεγάλο μέρος της ζωής και του πολιτισμού της ερήμου είναι προσαρμοσμένο για να αξιοποιεί στο έπακρο τα ξέφρενα γεγονότα βροχοπτώσεων όπως αυτό, το νερό θα βοηθήσει στη διατήρηση των ευαίσθητων μέσων διαβίωσης για μήνες, ακόμη και για τα επόμενα χρόνια.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ