Καμπανάκι από τον αρχίατρο της Βρετανίας: «Αναπόφευκτη μία νέα πανδημία όπως ο κορονοϊός»


Μία μελλοντική πανδημία όπως ο κορονοϊός είναι αναπόφευκτη, προειδοποιεί ο επικεφαλής ιατρός της Αγγλίας, σερ Κρις Γουίτι

Μια νέα πανδημία τόσο μεγάλη όσο η Covid-19 που σκότωσε 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι «βέβαιη», προειδοποίησε ο καθηγητής σερ Κρις Γουίτι καθώς είπε ότι η έλλειψη ικανότητας εντατικής θεραπείας του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πιο άρρωστους ασθενείς αποτελεί «πολιτική επιλογή».

Το βρετανικό ΕΣΥ (NHS) αντιμετώπισε μια «απολύτως καταστροφική κατάσταση» όταν ο ιός χτύπησε για πρώτη φορά το 2020, αλλά θα μπορούσε να ήταν «ουσιαστικά χειρότερη» αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε μπει σε lockdown, δήλωσε ο επικεφαλής ιατρός της Αγγλίας.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι μια μελλοντική πανδημία της ίδιας κλίμακας θα συμβεί», είπε στη δημόσια έρευνα για την Covid-19 την Πέμπτη. «Αυτό είναι σίγουρο». Θα ήταν επίσης «ανόητο» να μην υποθέσουμε ότι η ασυμπτωματική μετάδοση ενός θανατηφόρου ιού θα συνέβαινε ξανά, πρόσθεσε.

Η προειδοποίηση από τον Γουίτι ήρθε αφού ένας γιατρός ξέσπασε επανειλημμένα σε κλάματα κατά την έρευνα, ενώ περιέγραψε πώς η κρίση Covid-19 για το προσωπικό του NHS ήταν σαν να έπρεπε να ανταποκριθεί σε μια «τρομοκρατική επίθεση κάθε μέρα», σαν να «βρέχει ο ουρανός» μολυσμένους ασθενείς.

Ο καθηγητής Kέβιν Φονγκ – πρώην κλινικός σύμβουλος σε θέματα ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης, ανθεκτικότητας και ανταπόκρισης στο NHS England, ο οποίος έκανε βάρδια κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο – είπε ότι η κλίμακα των θανάτων στα νοσοκομεία στο απόγειο της πανδημίας ήταν «πραγματικά τρομακτική».

Ορισμένες μονάδες εντατικής θεραπείας στην Αγγλία είχαν κατακλυστεί τόσο πολύ που το προσωπικό χρειάστηκε να βάλει πτώματα σε διαφανείς πλαστικούς σάκους απορριμμάτων αφού τελείωσαν οι σακούλες πτωμάτων και μετά να βάλει αμέσως έναν άλλο ασθενή με κορονοϊό στο κρεβάτι αυτού του ατόμου, είπε ο Φονγκ.

«Μπορείς να αγοράσεις κρεβάτια, μπορείς να αγοράσεις χώρο, μπορείς ακόμη και να βάλεις οξυγόνο κτλ… Αλλά βασικά, το όριο σε αυτό το σύστημα, όπως και σε κάθε σύστημα, είναι εκπαιδευμένοι άνθρωποι και δεν υπάρχει περίπτωση να εκπαιδεύσεις κάποιον σε έξι εβδομάδες να έχει την εμπειρία έμπειρου νοσηλευτή της ΜΕΘ ή έμπειρου γιατρού της ΜΕΘ. Απλά δεν γίνεται.

Επομένως, αν δεν υπάρχει ετοιμότητα για κατάσταση έκτακτης ανάγκης – εάν πρόκειται για έκτακτη ανάγκη αυτής της ταχύτητας έναρξης – δεν θα πρέπει να έχει κανείς ψευδαισθήσεις ότι θα έχει, καθώς θα κορυφώνεται η κρίση».

Μεταξύ των άλλων συστάσεών του, ο Γουίτι είπε ότι η ικανότητα διεξαγωγής αστραπιαίας επιστημονικής έρευνας και η μείωση των ανισοτήτων στην υγεία αξίζει περισσότερο ενδιαφέρον «Νομίζω ότι οι άνθρωποι πάντα, στην αρχή των πανδημιών, υποτιμούν ότι στην πραγματικότητα είναι η επιστήμη που θα τους βγάλει από το τούνελ, όχι όλα τα άλλα πράγματα. Τα υπόλοιπα κρατούν άμυνα μέχρι να κάνει τη δουλειά η επιστήμη» κατέληξε

.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ