Tα λαζάνια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά της ιταλικής κουζίνας, γνωστό για τα πλούσια στρώματά του από ζυμαρικά, τυριά και μια αρωματική σάλτσα κρέατος. Αυτό το παραδοσιακό πιάτο είναι ιδανικό για γεύματα με την οικογένεια ή φίλους, καθώς συνδυάζει υπέροχες γεύσεις και γλυκές αναμνήσεις από μαζώξεις. Η παρακάτω συνταγή ακολουθεί την κλασική μέθοδο, με σπιτική σάλτσα μπολονέζ και μπεσαμέλ.
Λαζάνια με πλούσια μπεσαμέλ και τυριά
Υλικά:
- 500 γρ. φύλλα λαζάνια (χωρίς βράσιμο)
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 800 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 150 ml κόκκινο κρασί
- 2 κ.γ. ζάχαρη
- 200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- 200 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
- 500 ml μπεσαμέλ (σπιτική ή έτοιμη)
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι, βασιλικό και ρίγανη
Εκτέλεση:
- Ετοιμάστε τη Σάλτσα Μπολονέζ: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρετε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο και τον κιμά, και τσιγαρίστε μέχρι να ροδίσει. Ρίξτε το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί. Προσθέστε τον πελτέ, την ντομάτα κονκασέ, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και βότανα. Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
- Συναρμολογήστε τα Λαζάνια: Σε ένα μεγάλο ταψί, απλώστε μια λεπτή στρώση σάλτσας μπολονέζ. Τοποθετήστε από πάνω φύλλα λαζάνια. Προσθέστε άλλη μια στρώση μπολονέζ, πασπαλίστε με παρμεζάνα και λίγη μοτσαρέλα, και περιχύστε με μπεσαμέλ. Επαναλάβετε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Ψήσιμο: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Ψήστε τα λαζάνια για 40-45 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα στην κορυφή και να λιώσουν τα τυριά.
- Σερβίρισμα: Αφήστε το φαγητό να “κάτσει” για 10 λεπτά πριν το κόψετε σε κομμάτια. Σερβίρετε με φρέσκο βασιλικό και συνοδέψτε με πράσινη σαλάτα.
Καλή σας όρεξη!