Μία απρόσμενη και αμφιλεγόμενη απόφαση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ευρείες συζητήσεις τόσο εντός της χώρας όσο και διεθνώς. Η απόφαση αφορά την ίδρυση ενός αυτόνομου θρησκευτικού κρατιδίου, που έχει χαρακτηριστεί ως το «Βατικανό των Μουσουλμάνων Μπεκτασήδων», στο κέντρο των Τιράνων. Το κρατίδιο θα διοικείται αποκλειστικά από την ηγεσία του τάγματος των Μπεκτασήδων, με πλήρη ανεξαρτησία από την αλβανική κυβέρνηση, και οι επισκέπτες θα χρειάζονται διαβατήριο για την είσοδο σε αυτό.
Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε γνωστή μέσω της ομιλίας του Ράμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με την αιτιολογία ότι η οντότητα αυτή θα λειτουργήσει ως κέντρο θρησκευτικού διαλόγου και ειρήνης. Ωστόσο, οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και πολυδιάστατες. Πολλοί κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να δημιουργήσει έναν «φορολογικό παράδεισο», εκμεταλλευόμενος τη θρησκευτική αυτονομία για να κρύψει παράνομες δραστηριότητες, ενώ άλλοι ανησυχούν ότι παραβιάζεται το αλβανικό Σύνταγμα, δεδομένης της πλήρους ανεξαρτησίας που θα απολαμβάνει το κρατίδιο.
Πέραν της πολιτικής αντιπολίτευσης, αντιδράσεις έχουν προκληθεί και από την επιστημονική κοινότητα της Αλβανίας, αλλά και από τις υπόλοιπες θρησκευτικές κοινότητες, ιδίως από τους Σουνίτες, που αποτελούν την πλειοψηφία των μουσουλμάνων στη χώρα. Αντιδράσεις υπάρχουν επίσης και από την Αλεβίτικη κοινότητα στην Τουρκία, η οποία εκφράζει την ανησυχία της για την ιδέα ενός θρησκευτικού κρατιδίου που παραβιάζει την πνευματική παράδοση των Μπεκτασήδων.
Το τάγμα των Μπεκτασήδων, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του μουσουλμανικού πληθυσμού της Αλβανίας, έχει βαθιές ιστορικές ρίζες στο μυστικιστικό Ισλάμ και είναι γνωστό για τις φιλελεύθερες απόψεις του, όπως η ισότητα των φύλων και η αποκήρυξη της τυφλής υπακοής σε θρησκευτικούς ηγέτες. Η δημιουργία ενός τέτοιου κρατιδίου εγείρει ερωτήματα για το ρόλο των θρησκευτικών κοινοτήτων στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας και τις ενδεχόμενες πολιτικές σκοπιμότητες του Έντι Ράμα.
Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, ο Ράμα εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει με το σχέδιο, αν και δηλώνει ανοιχτός σε συζητήσεις για το νομοθετικό πλαίσιο που απαιτείται για την υλοποίηση του. Η κοινωνία της Αλβανίας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς τα ερωτήματα και οι ανησυχίες γύρω από την απόφαση αυξάνονται καθημερινά.