21ήμερη κατάπαυση του πυρός στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ ζητούν ΗΠΑ, Ε.Ε. και σύμμαχοι


Η διεθνής κοινότητα, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετούς σημαντικούς συμμάχους, όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Σαουδική Αραβία, απηύθυνε έκκληση για άμεση και προσωρινή κατάπαυση του πυρός διάρκειας 21 ημερών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ. Η πρόταση αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία ενός περιθωρίου για τη διπλωματία, προκειμένου να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη λύση στην αυξανόμενη ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Το αίτημα αυτό έρχεται έπειτα από εβδομάδες σφοδρών αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στο Λίβανο και πυραυλικών επιθέσεων της Χεζμπολάχ, που απειλούν την ευρύτερη σταθερότητα της περιοχής. Παράλληλα, οι ηγέτες των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε κοινή δήλωση, τόνισαν ότι είναι κρίσιμη η διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών και η αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης, επισημαίνοντας ότι αυτή η σύγκρουση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα καμίας πλευράς.

Η κατάπαυση του πυρός αναμένεται να επιτρέψει διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κατάστασης στα σύνορα, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση έχει θέσει ως προϋπόθεση την αποχώρηση της Χεζμπολάχ από την περιοχή μέχρι τον ποταμό Λιτάνι, σύμφωνα με το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ. Παρά τις προσπάθειες για ειρηνευτικές συνομιλίες, η κατάσταση παραμένει αβέβαιη, καθώς δεν έχει ακόμα επιτευχθεί συμφωνία από τις κυβερνήσεις του Ισραήλ ή του Λιβάνου.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εκφράζουν την αισιοδοξία ότι η εκεχειρία θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο για να βρεθεί μια διπλωματική λύση, αποφεύγοντας την ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ