Πολεμικό Συμβούλιο Ισραήλ: «Πράσινο φως» για εισβολή στον Λίβανο


Αντίστροφη μέτρησα σήμανε σήμερα για τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο.

Σε μήνυμά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε σήμερα τη δέσμευσή του πως ο αγώνας εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου θα συνεχιστεί έως ότου οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

«Προκαλούμε πλήγματα στη Χεζμπολάχ που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Κάνουμε χρήση βίας και τεχνασμάτων. Μπορώ να σας υποσχεθώ ένα πράγμα: δεν θα σταματήσουμε μέχρι (οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του βορρά) να επιστρέψουν στα σπίτια τους», λέει ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Από τις 20:00 (ώρα Ελλάδας και ώρα Ισραήλ) έχει ξεκινήσει η συνεδρίαση του Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο Τελ Αβίβ.

Η εφημερίδα Times of Israel μεταδίδει πως το βιντεοσκοπημένο μήνυμα με τη δέσμευση του ισραηλινού πρωθυπουργού δόθηκε στη δημοσιότητα εν μέσω φημολογίας ότι έχει ανάψει το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια προσωρινή παύση των εχθροπραξιών με τη Χεζμπολάχ, ώστε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη εκεχειρία.

Εν τω μεταξύ ο Νετανιάχου αναμένεται να μεταβεί απόψε στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του αρχηγού του ισραηλινού στρατού Χέρζι Χαλέβι στις οποίες ανακοίνωσε πως το Ισρσαήλ ετοιμάζεται για εισβολή στον Λίβανο. Είναι η πιο ξεκάθαρη ένδειξη μέχρι στιγμής από ανώτερο στέλεχος ότι μια χερσαία εισβολή στον Λίβανο μπορεί να είναι επικείμενη.

Αφού αναφέρθηκε σε μια πιθανή εισβολή, τότε ήταν πολύ πιο ωμός στη γλώσσα του, λέγοντας στους στρατιώτες ότι οι στρατιωτικές τους μπότες θα μπουν στο εχθρικό έδαφος και θα τους καταστρέψουν.

Φαίνεται ότι οι στρατιωτικοί θεωρούν μια χερσαία εισβολή ως θεμελιώδη για την επίτευξη του δηλωμένου στόχου τους.

O ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έχει πλήξει 280 στόχους της Χεζμπολάχ σε όλο τον Λίβανο σήμερα.Ο Λίβανος είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου, με περίπου 568 άτομα ανά m².

Η πρωτεύουσα, η Βηρυτό, συγκεντρώνει πάνω από το 40% του πληθυσμού της χώρας και είναι μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τα ισραηλινά χτυπήματα τις τελευταίες ημέρες.

Μια άλλη περιοχή που έχει πληγεί σοβαρά είναι το νότιο τμήμα του Λιβάνου, στις επαρχίες του Νότου του Λιβάνου και της Ναμπατίγιε, όπου στεγάζεται το 18% των Λιβανέζων πολιτών. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το νότο προς τη Βηρυτό από την έναρξη της επίθεσης.

A graphic of the population density of Lebanon, visualising the data provided in the post's text below


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ