Ισπανία: Μποϊκοτάρει την τελετή ορκωμοσίας της νέας προέδρου του Μεξικού, Κλαούδια Σέινμπαουμ


Ο βασιλιάς της Ισπανίας έχει παραβρεθεί σε περίπου 80 τελετές ορκωμοσίας στη Λατινική Αμερική

Η Ισπανία, από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους του Μεξικού, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι θα μποϊκοτάρει την τελετή ορκωμοσίας της νέας προέδρου του Μεξικού την 1η Οκτωβρίου, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε ο ισπανός μονάρχης Φίλιππος Στ΄.

Η Κλαούδια Σέινμπαουμ θα ορκιστεί και θα αναλάβει την εξουσία την Τρίτη 1η Οκτωβρίου.

«Η ισπανική κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτο τον αποκλεισμό της αυτού μεγαλειότητας του βασιλέα» από την τελετή, τόνισε στο δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας.

«Για τον λόγο αυτό, η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να μη συμμετάσχει σε αυτή την τελετή σε κανένα επίπεδο», πρόσθεσε η Μαδρίτη.

Πριν από μια εβδομάδα, το Μεξικό δημοσιοποίησε κατάλογο των προσκεκλημένων στην τελετή ορκωμοσίας της πρώτης γυναίκας που θα αναλάβει την προεδρία στην ιστορία της χώρας. Η κυρία Σέινμπαουμ εξελέγη με τα χρώματα του κυβερνώντος κόμματος MORENA (εθνικιστική αριστερά).

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος Στ΄ δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο, που πάντως περιέχει τα ονόματα των κυριότερων ηγετών της λατινοαμερικάνικης αριστεράς, ιδίως του προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, καθώς και αυτό της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, της Τζιλ Μπάιντεν.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας έχει παραβρεθεί σε περίπου 80 τελετές ορκωμοσίας στη Λατινική Αμερική, υπενθυμίζει η ψηφιακή έκδοση της El País. Η εφημερίδα πρόσθεσε πως η απουσία του «σε μια από τις σημαντικότερες χώρες της ιβηροαμερικανικής κοινότητας δεν θα περάσει απαρατήρητη».

Η Ισπανία και το Μεξικό έχουν προαιώνιους ισχυρούς δεσμούς — πολιτικούς, ανθρώπινους, οικονομικούς και ιστορικούς.

Χιλιάδες ισπανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο Μεξικό· οι τράπεζες BVVA και Santander ιδίως ελέγχουν μεγάλο μερίδιο της μεξικανικής αγοράς.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο απερχόμενος πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είχε αποφασίσει δυο φορές να υπάρξει «παύση» στη σχέση με την Ισπανία, την άλλοτε αποικιακή δύναμη.

Στην αρχή της θητείας του, ο κ. Λόπες Ομπραδόρ είχε αξιώσει ο βασιλιάς της Ισπανίας και ο πάπας να ζητήσουν «συγγνώμη» για την κατάκτηση και τον αποικισμό του Μεξικού (1521-1821).

Δεν υπήρξε καμιά συνέχεια από πλευράς Μαδρίτης.

Πηγή: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ