Πρίγκιπας Χάρι: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν προκαλέσει μια «επιδημία» για τη σημερινή νεολαία


Πέρα από την υποστήριξη των γονέων και των νέων σε όλη αυτή τη συνηγορία, ο Δούκας του Σάσεξ τόνισε την ανάγκη για εταιρική υπευθυνότητα

Ο πρίγκιπας Χάρι δήλωσε ότι η σημερινή νεολαία βρίσκεται εν μέσω μιας «επιδημίας» άγχους, κατάθλιψης και κοινωνικής απομόνωσης που οφείλεται σε αρνητικές εμπειρίες στο διαδίκτυο, καθώς έφερε την εκστρατεία του για να βοηθήσει τα παιδιά και τους γονείς τους να πλοηγηθούν στον κυβερνοχώρο στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία Κλίντον αυτή την εβδομάδα.

«Αυτές οι πλατφόρμες έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν εθισμό», δήλωσε ο Χάρι σε δηλώσεις του την Τρίτη στη Νέα Υόρκη. «Οι νέοι άνθρωποι κρατούνται εκεί με ανούσιο, ατελείωτο, μουδιασμένο scrolling – τροφοδοτούνται με το ζόρι με περιεχόμενο στο οποίο κανένα παιδί δεν θα έπρεπε ποτέ να εκτεθεί. Αυτό δεν είναι ελεύθερη βούληση».

Σύμφωνα με το Associated Press, πέρα από την υποστήριξη των γονέων και των νέων σε όλη αυτή τη συνηγορία, ο Δούκας του Σάσεξ τόνισε την ανάγκη για εταιρική υπευθυνότητα. Ρώτησε γιατί οι ηγέτες των ισχυρών εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης εξακολουθούν να τηρούν τα «χαμηλότερα ηθικά πρότυπα» – και κάλεσε τους μετόχους να απαιτήσουν απτή αλλαγή.

«Η γονεϊκότητα δεν τελειώνει με τη γέννηση ενός παιδιού. Ούτε η ίδρυση μιας εταιρείας», δήλωσε ο Χάρι, ο οποίος αποκάλυψε ότι η οθόνη κλειδώματος του smartphone του είναι μια φωτογραφία των παιδιών του, του πεντάχρονου πρίγκιπα Άρτσι και της τρίχρονης πριγκίπισσας Λίλιμπετ. «Έχουμε καθήκον και ευθύνη να βλέπουμε τις δημιουργίες μας μέχρι τέλους».

Τα σχόλια του Χάρι έρχονται την ώρα που συνεχίζονται οι πιέσεις προς τεχνολογικούς κολοσσούς όπως οι Meta, Snap και TikTok να κάνουν τις διαδικτυακές τους πλατφόρμες ασφαλέστερες, ιδίως για τους νεότερους χρήστες. Πολλά παιδιά σε αυτές τις πλατφόρμες εκτίθενται σε περιεχόμενο που δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία τους, όπως βία, ή παραπληροφόρηση. Άλλα αντιμετωπίζουν μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς, εκφοβισμό και σεξουαλική παρενόχληση.

Οι εταιρείες έχουν κάνει κάποιες αλλαγές με την πάροδο των ετών – με το Instagram, για παράδειγμα, να ανακοινώνει την περασμένη εβδομάδα ότι θα καταστήσει τους λογαριασμούς των εφήβων ιδιωτικούς από προεπιλογή σε λίγες χώρες. Όμως οι υποστηρικτές της ασφάλειας τονίζουν εδώ και καιρό ότι υπάρχει περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει. Πολλοί υποστηρίζουν επίσης ότι οι εταιρείες εξακολουθούν να αναθέτουν υπερβολική ευθύνη στους γονείς όταν πρόκειται για την ασφάλεια των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η συμβολή του Χάρι στη φετινή ετήσια συνάντηση του CGI ήταν μέρος του θέματος «Τι λειτουργεί», σε ένα πάνελ στο οποίο συμμετείχαν ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κλίντον Τσέλσι Κλίντον και ο ιδρυτής της World Central Kitchen Χοσέ Άντρες.

Το Ίδρυμα Archewell, το οποίο ίδρυσε ο Χάρι μαζί με τη σύζυγό του, Μέγκαν Μαρκλ, για την εκτέλεση του φιλανθρωπικού τους έργου, ξεκίνησε πρόσφατα μια πρωτοβουλία για την υποστήριξη γονέων των οποίων τα παιδιά έχουν υποστεί ή πεθάνει λόγω διαδικτυακών βλαβών. Ο Χάρι τόνισε το έργο της πρωτοβουλίας αυτής, που ονομάζεται The Parents Network, στην ομιλία του την Τρίτη.

Το ίδρυμα έχει επίσης συνεργαστεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους φορείς για τον τερματισμό της βίας κατά των παιδιών, ένα θέμα που ο ίδιος και η Μέγκαν περιέγραψαν κατά τη διάρκεια πρόσφατου ταξιδιού τους στην Κολομβία.

Ο Χάρι την Τρίτη επεσήμανε την εναρκτήρια Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη για τον τερματισμό της βίας κατά των παιδιών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Μπογκοτά τον προσεχή Νοέμβριο. Είπε ότι η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να καταλήξει στην πρώτη παγκόσμια συμφωνία για την ιεράρχηση της ασφάλειας και της προστασίας των παιδιών στο διαδίκτυο.

Η ομιλία του στο CGI ήταν μέρος μιας σειράς εμφανίσεων του Χάρι στη Νέα Υόρκη στον αυξανόμενο αριθμό ανθρωπιστικών και φιλανθρωπικών εκδηλώσεων που διεξάγονται παράλληλα με την εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Τη Δευτέρα, εμφανίστηκε σε εκδήλωση για το HALO Trust, όπου συζήτησε για το πώς το έργο της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την εκκαθάριση ναρκών επηρέασε την εκλιπούσα μητέρα του, πριγκίπισσα Νταϊάνα, καθώς και στην ετήσια σύνοδο κορυφής 2024 Concordia, όπου μίλησε με τους νικητές του βραβείου Diana.

«Το έργο του HALO Trust στην Αγκόλα σήμαινε πολλά για τη μητέρα μου», δήλωσε. «Η συνέχιση της κληρονομιάς της είναι μια ευθύνη που παίρνω σοβαρά. Και νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε πόσο πολύ θα ήθελε να ολοκληρώσουμε τη συγκεκριμένη δουλειά».

Το μήνυμα του Χάρι την Τρίτη είχε γενικά καλή υποδοχή στο συνέδριο.

Η 22χρονη Νία Φέιθ, συνιδρύτρια της καναδικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Revolutionnaire, η οποία εργάζεται για την ενδυνάμωση της νεολαίας και χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την κινητοποίηση των μελών της, δήλωσε ότι είδε την παρουσίασή του ως «έκκληση για δράση» σε ένα θέμα που δεν λαμβάνει αρκετή προσοχή.

«Συγκινήθηκα απίστευτα από την ομιλία του πρίγκιπα Χάρι», δήλωσε. «Στο Revolutionnaire, χρησιμοποιούμε την ψηφιακή συνηγορία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενδυναμώσουμε τη νεολαία ώστε να έχει θετικό αντίκτυπο. Αναγνωρίσαμε επίσης ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται με τρόπο που είναι επιβλαβής και επιζήμιος για την ψυχική υγεία των νέων».

Η Φέιθ ελπίζει ότι το έργο του Χάρι θα πείσει τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για την προστασία των παιδιών, ενώ παράλληλα θα ενθαρρύνει τη χρήση των πλατφορμών για την προώθηση θετικότερων δράσεων.

Η 25χρονη Άσλεϊ Λάσλεϊ, της οποίας το Ashley Lashley Foundation εργάζεται για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων στην πατρίδα της, τα Μπαρμπάντος, παρακινώντας τους νέους να αναλάβουν δράση στις κοινότητές τους, δήλωσε ότι εντυπωσιάστηκε από τις παρατηρήσεις του, αν και ανησυχεί και η ίδια για το ψηφιακό χάσμα στη χώρα της.

«Το μήνυμά του έδειξε ότι γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές πρέπει να ενωθούν για να εκπαιδεύσουν ο ένας τον άλλον σχετικά με την ασφαλή χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας», είπε.

«Πιστεύω πραγματικά ότι πρέπει να υπάρξει μια πολυτομεακή προσέγγιση. Αυτό βλέπουμε εδώ στο CGI, όπου διαφορετικά πρόσωπα από διαφορετικούς τομείς – από κυβερνήσεις, από τον ιδιωτικό τομέα, από φιλανθρωπικές οργανώσεις – μπορούν πραγματικά να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι υπάρχει ειρήνη και ισότητα σε όλες τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ