Νέο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας


Το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε μια σημαντική μεταρρύθμιση στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μέσω του νέου νομοσχεδίου για τον προσωπικό γιατρό, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 8 Οκτωβρίου 2024. Το νομοσχέδιο στοχεύει στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης με έμφαση στην πρόληψη, τη μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών σε ιατρικές υπηρεσίες.

Τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου:

  1. Προσωπικός γιατρός για όλους: Κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα δωρεάν εγγραφής σε Προσωπικό Ιατρό, ο οποίος θα αναλάβει την παρακολούθηση και φροντίδα της υγείας του, μέσω της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπείας. Ο Προσωπικός Ιατρός θα διαχειρίζεται και τον ατομικό φάκελο υγείας του ασθενούς.
  2. Δωρεάν προσωπικός παιδίατρος: Για πρώτη φορά θεσμοθετείται ο Προσωπικός Παιδίατρος, προσφέροντας δωρεάν πρόσβαση σε παιδίατρο για περίπου 530.000 παιδιά ηλικίας 0-16 ετών. Το μέτρο αυτό στοχεύει στη βελτίωση της υγειονομικής φροντίδας για τα παιδιά και τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση σε παιδιατρικές υπηρεσίες.
  3. Οικονομικά κίνητρα για νέους γιατρούς: Το νομοσχέδιο παρέχει ισχυρά οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση νέων ιατρών στις ειδικότητες της Γενικής Ιατρικής και της Εσωτερικής Παθολογίας. Κάθε νέος γιατρός που θα επιλέξει μία από αυτές τις ειδικότητες το 2025, θα λάβει εφάπαξ αποζημίωση ύψους 40.000 ευρώ, επιπλέον του μισθού του.
  4. Ίδρυση πανεπιστημιακών κέντρων υγείας: Προβλέπεται η ίδρυση 7 Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, τα οποία θα παρέχουν υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, καθώς και υπηρεσίες τηλεϊατρικής. Τα κέντρα αυτά θα λειτουργούν σε συνεργασία με μέλη ΔΕΠ των Ιατρικών Σχολών και θα συμβάλλουν στην έρευνα και την πρόληψη.
  5. Τηλεϊατρική και κατ’ οίκον νοσηλεία: Εισάγεται εκτεταμένο δίκτυο τηλεϊατρικής, με στόχο την παροχή ιατρικής παρακολούθησης ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές. Επιπλέον, προβλέπονται 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας για τη συνεχή φροντίδα ασθενών με 24ωρη παρακολούθηση σε όλη τη χώρα​.

Η εφαρμογή αυτών των μέτρων αποσκοπεί στην αναμόρφωση του υγειονομικού συστήματος με στόχο την ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, τη μείωση των διακρίσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ