Επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο από τη Χεζμπολάχ στο Ισραήλ – Στόχος τα γραφεία της Μοσάντ


Κλιμακώθηκε η ένταση που σημειώθηκε σήμερα στη Μέση Ανατολή, καθώς το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο Qader 1 με στόχο το γενικό αρχηγείο της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας εξωτερικής ασφάλειας. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί, στις 06:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), με τον πύραυλο να εντοπίζεται από τα συστήματα άμυνας του Ισραήλ, τα οποία ενεργοποίησαν τις σειρήνες συναγερμού σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ.

Η ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε τον πύραυλο πριν καταφέρει πλήγμα, αποτρέποντας μεγαλύτερες καταστροφές. Σειρήνες ήχησαν και σε άλλες πόλεις του κεντρικού Ισραήλ, όπως η Νετάνια, ενώ οι κάτοικοι έλαβαν οδηγίες να καταφύγουν σε ασφαλή καταφύγια.

Η συγκεκριμένη επίθεση αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά των τελευταίων εβδομάδων, καθώς η Χεζμπολάχ στοχεύει για πρώτη φορά άμεσα το Τελ Αβίβ, κλιμακώνοντας τις εντάσεις στην περιοχή. Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι η επίθεση είναι μέρος των αντιποίνων για τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιχειρήσεις στο Λίβανο, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πλήξει θέσεις της οργάνωσης, προκαλώντας θύματα και υλικές ζημιές​.

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται σε μια συνολική επιδείνωση της ασφάλειας στην περιοχή, με συνεχιζόμενες επιθέσεις από αμφότερες τις πλευρές, καθώς και την αυξημένη παρουσία αεροπορικών δυνάμεων του Ισραήλ στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ ζήτησε από το Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ, αναφέρουν Ισραηλινοί και δυτικοί αξιωματούχοι

Η αμερικανική ιστοσελίδα Axios, επικαλούμενη Ισραηλινούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συζήτησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιόαβ Γκάλαντ την πιθανότητα άμεσης ιρανικής παρέμβασης στις μάχες στον Λίβανο, καθιστώντας σαφές ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε θέση να προστατεύσουν τις δυνάμεις τους και είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν οποιαδήποτε εκμετάλλευση της κατάστασης που θα προκαλούσε την επέκταση της σύγκρουσης.

Η ιστοσελίδα ακόμη επεσήμανε ότι η Χεζμπολάχ ζήτησε από το Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ, αλλά οι Ιρανοί εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη συμμετοχή τους στον αγώνα εναντίον του Ισραήλ τώρα και δεν έδωσαν θετική απάντηση. Επίσης, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν σε συνέντευξή του στο CNN είπε ότι η χώρα του δεν θέλει ο Λίβανος να μετατραπεί σε άλλη Γάζα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ