Νέοι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον νότιο Λίβανο: 569 νεκροί, νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ


Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, με νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς να σαρώνουν το νότιο Λίβανο. Από τη Δευτέρα, τουλάχιστον 569 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων 50 παιδιών, ενώ 1.835 άτομα έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

«Από τις 05:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), εχθρικά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα» εναντίον διαφόρων τομέων του νοτίου Λιβάνου, ανέφερε το πρακτορείο, προσθέτοντας πως υπάρχουν θύματα, αλλά χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι στόχος των επιθέσεων ήταν στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ, περιλαμβανομένων αποθηκών όπλων και κέντρων διοίκησης. Ωστόσο, οι λιβανικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι νεκροί ήταν άμαχοι​.



Η Χεζμπολάχ αντέδρασε με σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων προς το Ισραήλ, προκαλώντας αναχαιτίσεις από τα ισραηλινά συστήματα άμυνας. Σημαντική ήταν η πρώτη φορά που πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ έφτασε στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ​.

Παράλληλα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία σκότωσε τον διοικητή των πυραύλων της Χεζμπολάχ, Ιμπραήμ Κουμπάισι, σε επιδρομή στη Βηρυτό.

Επιπλέον, η συνεχιζόμενη βία έχει οδηγήσει σε μαζική μετακίνηση πληθυσμού, με πάνω από 500.000 ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους. Πολλοί κατέφυγαν σε καταφύγια σε σχολεία και δημόσιους χώρους, ενώ άλλοι προσπάθησαν να διαφύγουν από τη χώρα μέσω των συνόρων με τη Συρία​.

Λίβανος: Νεκρός ο διοικητής της μονάδας πυραύλων της Χεζμπολάχ

Παράλληλα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι ανώτερος αξιωματικός του στρατιωτικού της βραχίονα, ο Ιμπραήμ Κουμπάισι, σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό, ο οποίος εξαπολύθηκε σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της ισχυρής λιβανικής παράταξης που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του «διοικητή Ιμπραήμ Μοχάμεντ Κουμπάισι», που «έπεσε μάρτυρας στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ», κατά την έκφραση που χρησιμοποιεί γενικά το κίνημα όταν αναφέρεται σε πεσόντες από ισραηλινά πυρά.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο Ιμπραήμ Κουμπάισι, ο οποίος διοικούσε διάφορες μονάδες, συμπεριλαμβανομένης μιας που διαθέτει πυραύλους ακριβείας, έγινε στόχος μαζί με άλλα στελέχη μονάδων της Χεζμπολάχ που είναι εφοδιασμένες με ρουκέτες ή πυραύλους.

Ο Ιμπραήμ Κουμπάισι εντάχθηκε στο σιιτικό κίνημα τα χρόνια του 1980 και είχε θητεύσει σε διάφορες θέσεις στον στρατιωτικό βραχίονά του, συμπεριλαμβανομένης αυτής του διοικητή της μονάδας Μπαντρ. Αυτή η τελευταία είναι αρμόδια για μια από τις τρεις ζώνες επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ο βομβαρδισμός έγινε την επομένη παρόμοιας επιδρομής, με στόχο άλλο στέλεχος της Χεζμπολάχ, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, που δεν είχε θύματα, εξ όσων είναι γνωστά. Ο αξιωματικός αυτός, ο Αλί Καράκι, είναι σώος, σύμφωνα με την παράταξή του.



Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την κλιμάκωση της βίας, με πολλούς να ζητούν εκεχειρία και τον τερματισμό των εχθροπραξιών, καθώς οι πολίτες πληρώνουν βαρύ τίμημα στην τρέχουσα σύγκρουση.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ