Αλλαγή σκυτάλης στο επιτελείο του Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με Ερντογάν


Η τελευταία εμφάνιση της Άννας Μαρίας Μπούρα στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ρόλο της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ήταν το «κύκνειο άσμα» της Άννας Μαρίας Μπούρα στη θέση της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο λόγος είναι ότι μετακομίζει το επόμενο χρονικό διάστημα στις Βρυξέλλες ώστε να ενταχθεί στο επιτελείο του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μία διπλωμάτη η οποία έχει πλήρη γνώση του φακέλου των Ελληνοτουρκικών γνωρίζοντας και την τελευταία εξέλιξη που υπήρξε στη συνάντηση.

Η κα. Μπούρα είναι εκείνη που είχε αναλάβει να επικοινωνεί με τον Τούρκο ομόλογό της, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς για την επίλυση ζητημάτων που προέκυπταν ενώ μαζί με τις Ελένη Σουρανή και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου απάρτιζαν μία ισχυρή ομάδα γυναικών διπλωματών στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή, η μετακόμισή της στις Βρυξέλλες, αξιολογείται ως αναβάθμιση της ελληνικής παρέμβασης στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εκείνο που τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι είναι ότι η κα Μπούρα εκτός από τα Ελληνοτουρκικά γνωρίζει ακροθιγώς όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ελληνική ατζέντα. Αναφορικά με τον διάδοχό της στη συγκεκριμένη θέση, ο Κωνσταντίνος Κούτρας φέρεται να είναι ο επικρατέστερος, επίσης με εξαιρετική γνώση των Ελληνοτουρκικών. Ο Κωνσταντίνος Κούτρας διατέλεσε Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη από τον Μάιο του 2016 έως τον Αύγουστο του 2022.

Ακολούθως, από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023, χρημάτισε Διπλωματικός Σύμβουλος του τότε Υπουργού Επικρατείας και νυν Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη. Τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, τον Ιούλιο του 2023 ενώ κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά τοποθετήθηκε στη θέση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών και επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας όπου παρέμεινε μέχρι το 2016.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ