Χατζηδάκης στο Bloomberg: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ το 2024


Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο. 

Ως μήνυμα στις αγορές ερμηνεύεται η αποκάλυψη του Κωστή Χατζηδάκη στο διεθνές
ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ότι το 2024, ο κρατικός προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το αναμενόμενο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας αυτό θα είναι στο 2,4% του ΑΕΠ αντί του αρχικού στόχου 2,1%. Η επίδοση αυτή, ισχυρίσθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, επιτρέπει και μεγαλύτερη αύξηση στις καθαρές κρατικές δαπάνες του 2025 «λίγο πάνω από 3%» που έχει τεθεί ως «κόφτης» από τις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα ο Υπουργός προανήγγειλε πρόωρη αποπληρωμή χρέους 8 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2024, αλλά και ότι «πρόθεση της κυβέρνησης να καταργηθούν τα ειδικά δικαιώματα που έχει το κράτος στην Εθνική Τράπεζα», με προφανή στόχο να μεγιστοποιήσει το όφελος από την επικείμενη αποκρατικοποίηση τον Οκτώβριο.

Στην συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Κωστής Χατζηδάκης προέβλεψε ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί «κοντά στο 130%» του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος έως το τέλος του 2028, υποστηριζόμενο από μια οικονομία που υπεραποδίδει σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Σύμφωνα με όσα αναφερει το Bloomberg, το χρέος της Ελλάδας κορυφώθηκε στο 207% του ΑΕΠ το 2020 και ήδη εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα μειωθεί στο 152,7% φέτος. Η μείωση του μεγέθους του χρέους όπως προβλέπει ο Χατζηδάκης, αυξάνει την προοπτική για μείωση του χρέους κάτω από της Ιταλίας, εκτός εάν η δημοσιονομική πορεία της χώρας αλλάξει δραστικά.

Μαζί με την απομάκρυνση από την κατηγορία των «σκουπιδιών» πέρυσι, η προοπτική η Ελλάδα να μην ξεχωρίζει πλέον ως η πιο υπερχρεωμένη κυρίαρχη χώρα της περιοχής θα αποτελούσε αξιοσημείωτη μεταστροφή για μια χώρα που κάποτε ήταν σχεδόν χρεοκοπημένη και κινδύνευε να εγκαταλείψει το ευρώ.

Οι νέες προβλέψεις θα περιληφθούν στο δημοσιονομικό σχέδιο που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες στις αρχές Οκτωβρίου.

Αυτό που βοηθά την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μια οικονομία που υπεραποδίδει σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές. Η οικονομία αυξήθηκε κατά 1,1% το δεύτερο τρίμηνο, τη στιγμή που η ευρωζώνη συνολικά παρουσίασε ανάπτυξη μόλις 0,2%.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ