Ελληνίδα του Λιβάνου: «Γινόμαστε πρόσφυγες στη χώρα μας – Στο τέλος, εμείς θα κερδίσουμε»


Μια συγκλονιστική μαρτυρία μέσω του Newsbomb.gr φέρνει στο προσκήνιο η Wijdan Baydoun, φαρμακοποιός ελληνικής καταγωγής που ζει στον Λίβανο

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι κρίσιμη, καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται, με την τελευταία επίθεση να πλήττει τα νότια προάστια της Βηρυτού. Σήμερα, πάνω από 274 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, καθιστώντας αυτή τη μέρα τη φονικότερη από τον εμφύλιο πόλεμο. Οι πολίτες βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, ενώ χιλιάδες οικογένειες έχουν εκτοπιστεί.

Η Wijdan Baydoun, φαρμακοποιός ελληνικής καταγωγής που ζει στον Λίβανο, με τις δικές της λέξεις, περιγράφει στο Newsbomb.gr την κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη ενώ η μαρτυρία της είναι μια κραυγή για βοήθεια και μια υπόσχεση για νίκη.

Η Wijdan, βιώνοντας την απόλυτη φρίκη του πολέμου, δηλώνει: «Φύγαμε από τη Βηρυτό και πήγαμε στο βόρειο Λίβανο. Δεχόμαστε πολλές εκκλήσεις βοήθειας, προσπαθώντας να δώσουμε φαγητό στους ανθρώπους μας που έχουν φύγει από τα χωριά τους. Είμαστε με τον κόσμο που υποφέρει. Στο τέλος, θα κερδίσουμε, σίγουρα».

Η Wijdan Baydoun, αφηγείται την προσωπική της τραγωδία λέγοντας: «Έχασα δύο σπίτια και ίσως χάσω και το τρίτο. Ό,τι και να γίνει, θα τα ξαναφτιάξω».

Lebanon Israel

Η Wijdan έχει ζήσει τον πόλεμο από κοντά, χάνοντας το πρώτο της σπίτι το 1977 και το δεύτερο το 2000, όταν βρήκαν 12 βόμβες στο εσωτερικό του. Παρά την καταστροφή, η πίστη της ότι θα ξαναχτίσει παραμένει ακατάβλητη: «Αν και ίσως έχω χάσει και αυτό το σπίτι, δεν είναι τίποτα μπροστά στον πόνο του κόσμου που φεύγει».

Η εμπιστοσύνη της στη Χεζμπολάχ είναι ισχυρή, καθώς πιστεύει ότι η οργάνωση προστατεύει τον λαό της. «Η Χεζμπολάχ χτυπά μόνο στρατιώτες, ενώ το Ισραήλ πλήττει πολίτες», τονίζει, δείχνοντας τη διάθεσή της να παραμείνει στη γενέτειρά της και να συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια.

Ακυρώσεις πτήσεων και σφοδρές επιθέσεις

Σήμερα, περισσότερες από 30 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες προς και από τη Βηρυτό ακυρώθηκαν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του διεθνούς αεροδρομίου Rafic Hariri.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας έπληξε δεκάδες στόχους του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς που κόστισαν τη ζωή σε 492 ανθρώπους. Οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν ότι οι επιθέσεις έγιναν σε πολλές περιοχές του νότιου Λιβάνου.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες Fadi εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών στόχων, περιλαμβανομένου ενός εργοστασίου εκρηκτικών σε βάθος 60 χιλιομέτρων στο Ισραήλ. Η επίθεση στο εργοστάσιο σημειώθηκε γύρω στις 4 το πρωί, τοπική ώρα.

APTOPIX Israel Lebanon

Η Χεζμπολάχ στοχοθέτησε επίσης στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Μεγιδδώ, πραγματοποιώντας τρεις επιθέσεις με πυραύλους Fadi 1 και 2, γεγονός που συνιστά πρωτοφανή ενέργεια κατά αυτού του στρατηγικού στόχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιστοσελίδα του αεροδρομίου, ακυρώθηκαν 15 εξερχόμενες και 29 εισερχόμενες πτήσεις, επηρεάζοντας αεροπορικές εταιρίες όπως η Qatar Airways, η United Arab Emirates και η Turkish Airways. Η Qatar Airways ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις της προς τη Βηρυτό έως αύριο, επικαλούμενη την κατάσταση ασφαλείας.

Η Δευτέρα ήταν η πιο φονική ημέρα από την αρχή των συγκρούσεων ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ, με 492 θύματα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Επιπλέον, αεροπορικές εταιρίες όπως η Lufthansa, η Air France και η Delta Air Lines έχουν αναστείλει ή μειώσει τις πτήσεις τους προς τη Βηρυτό, αντιδρώντας στην κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ