Γάτα και μετακόμιση: Πώς θα έχει το λιγότερο στρες – Όλα τα tips


Η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι είναι μια διαδικασία γεμάτη προκλήσεις, όχι μόνο για εμάς τους ανθρώπους αλλά και για τα αγαπημένα μας κατοικίδια. Ιδιαίτερα οι γάτες που δένονται με τον χώρο, απολαμβάνοντας μια σταθερή ρουτίνα μπορεί να νιώσουν άγχος και αναστάτωση.

Της: Έπης Τρίμη

Η αλλαγή περιβάλλοντος μπορεί να τις κάνει να νιώθουν αποπροσανατολισμένες και ανήσυχες. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να προγραμματίσετε τη μετακόμιση με τρόπο που να διευκολύνει την προσαρμογή τους.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να βοηθήσουμε τη γάτα μας να κατανοήσει ότι είναι στο νέο της σπίτι και να συνηθίσει γρηγορότερα τον καινούργιο της χώρο; Η σωστή προετοιμασία και η σταδιακή εισαγωγή σε νέες συνθήκες θα κάνουν τη διαδικασία λιγότερο αγχωτική.

1. Προετοιμάστε τον νέο χώρο για την γάτα σας

Πριν τη μετακόμιση, δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο στο νέο σπίτι, γεμάτο με τις αγαπημένες της κρυψώνες, παιχνίδια και το κρεβάτι της.

2. Ασφαλής μεταφορά

Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας βρίσκεται απολύτως ασφαλής στο κλουβί της.  Τοποθετήστε μέσα την αγαπημένη της κουβέρτα για να νιώθει πιο ήρεμη.

3. Διατηρήστε τις ίδιες συνήθειες

Προσπαθήστε να διατηρήσετε τις καθημερινές της ρουτίνες όσο το δυνατόν πιο σταθερές. Παίξτε μαζί της την ίδια ώρα που το κάνατε και στο παλιό σπίτι. Το ίδιο ισχύει και για το φαγητό και τον ύπνο.

4. Οπλιστείτε με υπομονή

Η προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον μπορεί να χρειαστεί χρόνο. Δώστε την ευκαιρία στη γάτα σας να εξερευνήσει το νέο σπίτι με την άνεσή της.

5. Επισκεφτείτε τον κτηνίατρο

Μια επίσκεψη στον κτηνίατρο πριν τη μετακόμιση μπορεί να σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι υγιής. Αν έχει πολύ άγχος ίσως σας δώσει και κάποιο ηρεμιστικό.

6. Αφήστε την να κάνει την εξερεύνησή της

Για να καταλάβει η γάτα σας ότι είναι στο νέο της σπίτι, αφήστε την να εξερευνήσει σιγά-σιγά τους χώρους. Τοποθετήστε το κρεβάτι ή τα παιχνίδια της στα ίδια μέρη που ήταν στο παλιό σπίτι. Έτσι, θα έχει αίσθηση οικειότητας.

7. Πώς θα κινηθεί με ασφάλεια στον κήπο

Εάν έχετε κήπο, ξεκινήστε με την σταδιακή εισαγωγή της στη νέα εξωτερική περιοχή. Αφήστε τη γατούλα σας να περιηγηθεί, υπό την επίβλεψή σας. Χρησιμοποιήστε λιχουδιές για να την ενθαρρύνετε να εξερευνήσει, και δημιουργήστε ένα ασφαλές και οικείο περιβάλλον.

8. Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο

Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο στον κήπο, όπως μια κλειστή γωνιά με αγαπημένα της αντικείμενα, όπου μπορεί να αποτραβιέται αν νιώθει άβολα. Αυτό θα της δώσει μια αίσθηση ασφάλειας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ