Αυξήσεις σε συντάξεις και κατώτατο μισθό – Οι κερδισμένοι


Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει μια συγκυρία κατά την οποία η ανάπτυξη προβλέπεται να είναι χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ ο πληθωρισμός διατηρείται υψηλότερα. Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει ανάπτυξη 2,2% για το 2024, αντί του 2,5% που ήταν ο επίσημος στόχος, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΟΣΑ φαίνονται σύμφωνοι με αυτές τις προβλέψεις. Παράλληλα, ο πληθωρισμός αναθεωρείται προς τα πάνω, φθάνοντας το 3%, ενώ αρχικά αναμενόταν να είναι 2,4%.

Αυτή η κατάσταση έχει διπλή επίδραση. Από τη μία, οι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά αναμένεται να ωφεληθούν από τον υψηλότερο πληθωρισμό, καθώς η αύξηση στις συντάξεις τους υπολογίζεται ως το άθροισμα του μισού της ανάπτυξης και του μισού του πληθωρισμού. Με βάση τις νέες προβλέψεις, αν η ανάπτυξη διαμορφωθεί στο 2,3% και ο πληθωρισμός στο 3,1%, τότε η μέση αύξηση για τους συνταξιούχους θα φτάσει στο 2,7%, λίγο υψηλότερη από την αρχική εκτίμηση.

Παράλληλα, ο κατώτατος μισθός επίσης θα αυξηθεί, με προβλέψεις για μεγαλύτερη προσαρμογή λόγω της επίμονης ακρίβειας. Αναμένεται πως οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα δουν αυξήσεις που θα αντισταθμίζουν την απώλεια εισοδήματος από τον πληθωρισμό.

Συνολικά, οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία περιλαμβάνουν τον επιβραδυνόμενο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και τις αρνητικές επιπτώσεις από τα υψηλά επιτόκια στις επενδύσεις. Ωστόσο, οι θετικές επιδράσεις από τις αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς θα μπορούσαν να μετριάσουν κάποιες από τις συνέπειες της οικονομικής επιβράδυνσης.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ