Λίβανος: Σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό – Χωρίς τέλος το λουτρό αίματος, στέλνουν στρατό οι ΗΠΑ


Εγκαταλείπουν μαζικά τον Λίβανο οι πολίτες, μετά και τις νέες επιθέσεις από τον ισραηλινό στρατό.

Στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα, λίγο πριν τις 7 απόγευμα, πως βομβαρδίζει τη Βηρυτό, με μια πηγή ασφαλείας να αναφέρει ισραηλινά πλήγματα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο του Λιβάνου (ANI) μετέδωσε πως το Ισραήλ ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα ένα νέο κύμα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στον ανατολικό Λίβανο, σε συνέχεια μιας μέρας εντατικών βομβαρδισμών που ήδη από το πρωί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 274 ανθρώπους – τη φονικότερη μέρα στον Λίβανο από τον εμφύλιο πόλεμο – έχουν τραυματίσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, έχουν εκτοπίσει χιλιάδες οικογένειες, προκαλώντας πανικό σε κατοίκους.

Το κρατικό πρακτορείο του Λιβάνου (ANI) μετέδωσε ότι η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε νέο κύμα επιδρομών στην κοιλάδα Μπεκάα στον ανατολικό Λίβανο νωρίς το βράδυ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι τρέπονται σε φυγή στον νότιο Λίβανο «λόγω των ισραηλινών θηριωδιών», δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Λιβανέζος υπουργός αρμόδιος για την αντιμετώπιση κρίσεων, Νάσερ Γιασίν.

«Οι επιδρομές του εχθρού είχαν στόχο τα υψώματα της οροσειράς του Αντιλιβάνου», η οποία δεσπόζει πάνω από την κοιλάδα Μπεκάα και πολλά χωριά σε αυτήν την περιοχή, όπου η Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία και εγκαταστάσεις, τόνισε το ΑΝΙ. Ο Αντιλίβανος είναι οροσειρά που εκτείνεται κυρίως στον Λίβανο, αλλά και στη Συρία και το Ισραήλ. Είναι παράλληλη στην Οροσειρά του Λιβάνου και βρίσκεται στα ανατολικά της.

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) τόνισε ότι έπληξε «περίπου 800 στόχους» που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Χεζμπολάχ είχε εκτοξεύσει σήμερα περίπου 165 ρουκέτες από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ. Οι περισσότερες από τις ρουκέτες στόχευαν περιοχές βαθιά στο βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Χάιφας. Τουλάχιστον 10 βλήματα μεγάλου βεληνεκούς εκτοξεύτηκαν προς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, πάνω από 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο.

Ο Λιβανέζος υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα δήλωσε πως τουλάχιστον 274 άνθρωποι, εκ των οποίων 21 παιδιά και 39 γυναίκες, σκοτώθηκαν σήμερα στις ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο και 1.024 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Παράλληλα είπε ότι το υπουργείο εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι τραυματίες από τα ισραηλινά πλήγματα λαμβάνουν την υγειονομική περίθαλψη που έχουν ανάγκη. Για τον λόγο αυτόν, ανέφερε ότι ζήτησε από τα νοσοκομεία να σταματήσουν να δέχονται τακτικά, ελαφρά περιστατικά για να δημιουργηθεί χώρος για τους τραυματίες.

Ο αριθμός των νεκρών από τις σημερινές επιθέσεις είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί μέσα σε μία μέρα μετά το τέλος του 15ετούς εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο, δήλωσε ένας Λιβανέζος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12: «Ό,τι δεν καταλαβαίνει η Χεζμπολάχ με βία, θα το καταλάβει με περισσότερη βία».

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως οι ΗΠΑ θα στείλουν πρόσθετα στρατεύματα στη Μέση Ανατολή εν μέσω της κλιμάκωσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ