Στα… μαχαίρια Σολτς – Ορσέλ για τα μάτια της Commerzbank – Σε δεινή θέση το Βερολίνο


Κατά της εξαγοράς της Commerzbank από την UniCredit, τάχθηκε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Η UniCredit αποκάλυψε ότι απέκτησε ένα επιπλέον ποσοστό 11,5% εκατό των μετοχών της Commerzbank, δύο εβδομάδες αφότου απέκτησε μερίδιο 9% στην τράπεζα, το μισό από το οποίο αποκτήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο Ολαφ Σολτς δήλωσε στο Reuters στο περιθώριο επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη ότι «οι επιθετικές εξαγορές δεν είναι καλό για τις τράπεζες και αυτός είναι ο λόγος που η γερμανική κυβέρνηση είναι αντίθετη στην εξαγορά της Commerzbank από τη UniCredit».

Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα επιδίωκε την εξαγορά της Commerzbank χωρίς την υποστήριξη της κυβέρνησης.

Μολονότι η UniCredit έχει από καιρό βάλει στο στόχαστρό την, την Commerzbank ως πιθανή εξαγορά, η ανάδειξη της ιταλικής τράπεζας ως κύριου μετόχου ξάφνιασε το Βερολίνο και πυροδότησε πολιτική αντιπαράθεση σε μία ενδεχόμενη συγχώνευση των δυο τραπεζών.

Μετά την αποκάλυψη της UniCredit πως απέκτησε ακόμα ένα 11,5% της Commerzbank, κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στους FT ότι το Βερολίνο «υποστηρίζει τη στρατηγική της Commerzbank που είναι προσανατολισμένη προς την ανεξαρτησία», τονίζοντας ότι «δεν υποστηρίζουμε την εξαγορά και έχουμε ενημερώσει την UniCredit σχετικά».

Η αύξηση του ποσοστού της Unicredit και η λιτή απάντηση του Βερολίνου σηματοδοτούν μια απότομη κλιμάκωση σε μια ήδη σκληρή διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων μετόχων της Commerzbank.

Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, έκανε την τελευταία του κίνηση αφού το Βερολίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν θα εκποιήσει πλέον το υπόλοιπο 12% της συμμετοχής της στην Commerzbank όπως είχε προγραμματιστεί, ως απάντηση στην αυξανόμενες εγχώριες αντιδράσεις.

Παρόλο που η UniCredit χρειάζεται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αυξήσει τη συμμετοχή της πάνω από το 10%, έχει αποκτήσει το μερίδιο 11,5% με τέτοιο τρόπο που η συναλλαγή δεν θα διευθετηθεί μέχρι να ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις.

Ωστόσο, εάν εξασφαλίσει την έγκριση, η UniCredit θα ξεπεράσει το Βερολίνο ως ο μεγαλύτερος μέτοχος της Commerzbank, εντείνοντας την πίεση στη γερμανική κυβέρνηση.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε στο δίκτυο CNBC τη ότι η UniCredit «κάνει καλά» να ενεργεί στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Η Ρώμη ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της εξαγοράς εφόσον τα κεντρικά γραφεία της UniCredit παραμένουν στην Ιταλία.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ