Ο τουρκικός Τύπος βλέπει «κρίση στο Αιγαίο» για τη σύλληψη δύο Τούρκων ανοιχτά της Κω


Ο τουρκικός Τύπος βλέπει «πιθανή διπλωματική κρίση», λόγω της σύλληψης δύο Τούρκων ναυτικών, από το Λιμενικό, ανοιχτά της Κω.

Στις 19 Σεπτεμβρίου σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε μια τουρκική βάρκα, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, ωστόσο δεν έφερε την ελληνική σημαία, ως όφειλε. Ακολούθησε καταδίωξη, καθώς οι ναυτικοί δεν ανταποκρίθηκαν στα σήματα του Λιμενικού, και στη συνέχεια συνελήφθησαν.

Το συμβάν αυτό προκαλεί αντιδράσεις στη γείτονα. Όπως αναφέρει η τουρκική ηλεκτρονική εφημερίδα abcgazetesi.com, σε θέμα με τίτλο «Κρίση σημαίας στο Αιγαίο!»:

«Δύο Τούρκοι ναυτικοί, ηλικίας 74 και 53 ετών, συνελήφθησαν στα ανοικτά των ακτών της Κω, μόλις 7 μίλια μακριά από την περιοχή της Αλικαρνασσού της Μούγλα, με την αιτιολογία ότι δεν έφεραν ελληνική σημαία στα σκάφη τους. Οι ναύτες που δεν συμμορφώθηκαν με την προειδοποίηση που έδωσαν τα στελέχη της ελληνικής ακτοφυλακής, οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Κω με την αιτιολογία ότι παρά τις προειδοποιήσεις δεν ύψωσαν την ελληνική σημαία».

«Αυτό το περιστατικό υποδεικνύει τις διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και τις λεπτές ισορροπίες στο Αιγαίο. Η κράτηση Τούρκων ναυτικών θα μπορούσε να δημιουργήσει διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών», καταλήγει το δημοσίευμα.

Το σχετικό βίντεο:

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για το συμβάν:

Τις μεσημβρινές ώρες χθες (19/9), στελέχη της Λιμενικής Αρχής Κω προέβησαν στη σύλληψη δύο αλλοδαπών (υπήκοοι Τουρκίας), ηλικίας 74 και 53 ετών για παράβαση του άρθρου 167 Π.Κ. “Βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων” και του άρθρου 169 Π.Κ. “Απείθεια”.

Συγκεκριμένα, ένα περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ένα ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος σημαίας Τουρκίας εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, χωρίς να φέρει την προβλεπόμενη ελληνική σημαία, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο ακρωτήρι του Αγίου Φωκά της Κω.

Το πλήρωμα του ΠΛΣ προέβη στη χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων για την ακινητοποίηση του Τ/Χ σκάφους, στα οποία ο χειριστής του δεν συμμορφώθηκε και τράπηκε σε φυγή προς τις τουρκικές ακτές. Ακολούθησε καταδίωξη, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του Τ/Χ και τη σύλληψη των χειριστών του.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Κω.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ