Νέα κίνηση ματ από UniCredit κόντρα στο Βερολίνο – Με 21% στην Commerzbank


Η ιταλική UniCredit συνεχίζει να εκπλήσσει τη γερμανική κυβέρνηση και χρησιμοποιώντας συμβόλαια παραγώγων αύξησε το μερίδιό της στη γερμανική τράπεζα κοντά στο 21%, ενώ περιμένει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών να ξεπεράσει το 29,9%

Η τολμηρή προσπάθεια του διευθύνοντος συμβούλου της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, να χτίσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, φαίνεται πως θα στεφθεί με επιτυχία, καθώς με άκρως χειρουργικές κινήσεις, αποκτά όλο και μεγαλύτερο ποσοστό της δεύτερης γερμανικής τράπεζας.

Η ιταλική τράπεζα ανακοίνωσε ότι συμφώνησε για την απόκτηση πρόσθετου ποσοστού 11,5% στην Commerzbank, ανεβάζοντας το ποσοστό της σε περίπου 21%. Ωστόσο σύμφωνα με το Marketwatch, η ιταλική τράπεζα σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η εκκαθάριση της συναλλαγής για την εξαγορά του ποσοστού δεν θα λάβει χώρα έως ότου λάβει έγκριση για να ενισχύσει τη συμμετοχή της στο 29,9%, ενώ δεν αποκάλυψε με ποιον επήλθε η συμφωνία.

Η πρόσφατη κίνηση του Ορσέλ έρχεται μετά την ανακοίνωση της γερμανικής χρηματοοικονομικής υπηρεσίας την Παρασκευή ότι δεν θα πουλήσει άλλες μετοχές της Commerzbank προς το παρόν, προσθέτοντας ότι η στρατηγική της τράπεζας είναι «προσανατολισμένη προς την ανεξαρτησία». «Η UniCredit πιστεύει ότι υπάρχει σημαντική αξία που μπορεί να ξεκλειδωθεί εντός της Commerzbank, είτε αυτόνομη είτε εντός της UniCredit, προς όφελος της Γερμανίας και των ευρύτερων μετόχων της τράπεζας», ανέφερε η ιταλική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι εξήρε τη στρατηγική της UniCredit, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια ενιαία αγορά. «Το να είσαι φιλοευρωπαίος μόνο στα λόγια αφήνει κάτι να είναι επιθυμητό», είπε ο Ταγιάνι.

O Oρσέλ έπιασε στον ύπνο τη γερμανική κυβέρνηση όταν αγόρασε από την αγορά το 4,5% της Commerzbank έχοντας προηγουμένως αποκτήσει παρόμοιο μερίδιο από το γερμανικό δημόσιο. Η αιφνιδιαστική κίνηση έρχεται σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής στη Γερμανία, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός συχνά συγκρούεται και συνεχίζει να χάνει έδαφος από το εξαιρετικά συντηρητικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Το παραπάνω σκηνικό θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να σφυρηλατήσει μια ισχυρή απάντηση στην ανεπιθύμητη ιταλική προέλαση. Ο Αντρέα Ορσέλ, ένας σταρ της τραπεζικής αγορά και μετρ των εξαγορών που επέβλεψε μερικές από τις μεγαλύτερες τραπεζικές συγχωνεύσεις της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα είχε χτίσει ποσοστό στην Commerzbank και δεν θα ενεργούσε επιθετικά αν για οποιαδήποτε συμφωνία θα χρειάζονταν ευρείες συναινέσεις.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ