Φόβοι στο Ισραήλ για κυβερνοεπίθεση αντιποίνων από τη Χεζμπολάχ


Αν και το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας σε beepers και walkie-talkies, πιστεύεται ευρέως ότι ήταν ο φυσικός και ηθικός αυτουργός

Σοβαρές ανησυχίες επικρατούν στο Ισραήλ, καθώς υπάρχουν φόβοι πως η Χεζμπολάχ παρά το πλήγμα που υπέστη από τις πρόσφατες εκρήξεις, δεν αποκλείεται να εξαπολύσει κυβερνοεπίθεση.

Αν και το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας σε beepers και walkie-talkies, πιστεύεται ευρέως ότι ήταν ο φυσικός και ηθικός αυτουργός. Δεκάδες σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της Χεζμπολάχ.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ορκίστηκε να εκδικηθεί για την επίθεση.

Μέχρι στιγμής, η Χεζμπολάχ έχει απαντήσει με ένα μαζικό μπαράζ ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, η ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν πιστεύεται επίσης ότι έχει δυνατότητες στον κυβερνοχώρο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αντίποινα.

Είναι το Ισραήλ ευάλωτο σε μια παρόμοια επίθεση; Και είναι προετοιμασμένη για μια ευρείας κλίμακας επίθεση στον κυβερνοχώρο εναντίον των υποδομών της;

Καμία χώρα δεν είναι απρόσβλητη από ένα τέτοιο γεγονός

«Καμία χώρα δεν είναι απρόσβλητη από ένα τέτοιο γεγονός», λέει στο The Media Line ο Osher Assor, διευθύνων σύμβουλος της ισραηλινής εταιρείας συμβούλων κυβερνοασφάλειας Auren. Αλλά, λέει, το Ισραήλ παρακολουθεί στενά τις αλυσίδες εφοδιασμού του, διασφαλίζοντας ότι οι συσκευές ελέγχονται διεξοδικά πριν εισέλθουν στη χώρα.

Το Ισραηλινό Ίδρυμα Προτύπων διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο ελέγχοντας σχεδόν κάθε προϊόν και υπηρεσία που εισέρχεται στη χώρα. «Το Ισραήλ θα μπορούσε να εκτεθεί σε επιθέσεις στα διάφορα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού του», λέει ο Assor. «Αλλά υποθέτω ότι τα προϊόντα δοκιμάζονται πολύ πριν εισέλθουν στη χώρα».

Λεπτομέρειες για την επίθεση στους βομβητές ήρθαν στην επιφάνεια το Σαββατοκύριακο, αν και κανείς δεν έχει επιβεβαιώσει την ευθύνη. Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης δείχνουν ότι οι τηλεειδοποιητές έγιναν από μια εταιρεία κελύφους που ενσωμάτωσε μικρά, μη ανιχνεύσιμα εκρηκτικά μέσα. Η Χεζμπολάχ αιφνιδιάστηκε από τις ταυτόχρονες εκρήξεις και σε ομιλία του την Πέμπτη, ο Νασράλα παραδέχτηκε την επιτυχία της επίθεσης.

«Χωρίς αμφιβολία, έχουμε υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα

Η Χεζμπολάχ θεωρείται ένας από τους πιο τρομερούς εχθρούς του Ισραήλ, με πυραύλους ακριβείας, καλά εκπαιδευμένα στρατεύματα και δυνατότητες στον κυβερνοχώρο που χτίστηκαν πάνω από δύο δεκαετίες.

Οι ειδικοί λένε ότι η Χεζμπολάχ και το Ιράν εμπλέκονται επίσης στην παγκόσμια διακίνηση ναρκωτικών, χρησιμοποιώντας αυτά τα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν συνεχείς αναβαθμίσεις των δυνατοτήτων τους στον κυβερνοχώρο.

Μια έκθεση του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον το 2012 ανέφερε ότι τα έσοδα της Χεζμπολάχ από τη διακίνηση ναρκωτικών πιθανότατα ξεπέρασαν τα έσοδά της από όλες τις άλλες πηγές. Η Χεζμπολάχ έχει επανειλημμένα αρνηθεί τη συμμετοχή της στο εμπόριο ναρκωτικών.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο έχουν αυξηθεί απότομα. Σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου του 2023, οι κυβερνοεπιθέσεις μετατοπίστηκαν από διαρροές δεδομένων και εκστρατείες επιρροής στην πρόκληση διαταραχών και ζημιών. Η έκθεση εντόπισε 800 «σημαντικά περιστατικά» μεταξύ της έναρξης του πολέμου και του τέλους του 2023. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καταβλήθηκαν προσπάθειες για τη μείωση των τρωτών σημείων στα νοσοκομειακά συστήματα και τα κέντρα ελέγχου στους τομείς της ενέργειας και του νερού, ενισχύοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα σε περίπου 160 τοπικές αρχές και οντότητες εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Το μόνο που χρειάζεται είναι μια ρωγμή στον τοίχο για να εισέλθει», εξήγησε ο Assor την ευπάθεια στις κυβερνοεπιθέσεις. «Το Ισραήλ είναι μια υπερδύναμη στον κυβερνοχώρο και ακόμα δεν έχουμε δει καμία μεγάλη επίθεση. Ένα κράτος έχει πολλά περιουσιακά στοιχεία και κάθε περιουσιακό στοιχείο έχει τη δυνατότητα παραβίασης».

Ο Assor πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ είναι ικανή να ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση εναντίον του Ισραήλ, αλλά είτε δεν το έχει επιχειρήσει είτε έχει αποτύχει μέχρι στιγμής.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ