Αλβανία: Τα ύποπτα σχέδια Ράμα – Ερντογάν για το ισλαμικό «Βατικανό» στα Βαλκάνια


Η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, φαίνεται πώς σχετίζεται με τα σκοτεινά σχέδιά τους

Τα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα για τη δημιουργία ενός κρατιδίου στην Αλβανία, στα πρότυπα του Βατικανού για μουσουλμάνους φαίνεται πως μπαίνουν σε φάση υλοποίησης σε συνεργασία με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, φαίνεται πώς σχετίζεται με τα σκοτεινά σχέδιά τους. Τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους των Μπεκτασήδων στα Τίρανα. Αυτή η κίνηση, η οποία έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που συνδέεται με την προώθηση μιας μορφής ανεκτικού Ισλάμ, στην οποία η Αλβανία θα έχει κεντρικό ρόλο.

Το δημοσίευμα της τουρκικής Hurriyet αναφέρει ότι τα σχέδια του Ράμα περιλαμβάνουν την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κρατιδίου των Μπεκτασήδων, που θα βασίζεται στο πρότυπο του Βατικανού, με δική του διοίκηση και διαβατήρια. Αν και δεν έγινε σαφές αν ο Ράμα και ο Ερντογάν συζήτησαν αυτά τα σχέδια, η στενή τους σχέση θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην προώθηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, καθώς η Τουρκία έχει ιστορικούς δεσμούς με τους Μπεκτασήδες.

Σε δημοσίευμα των New York Times που αποκάλυψε το θέμα αναφέρεται πως το κράτος αυτό θα είναι περίπου τέσσερις φορές μικρότερο από το Βατικανό, καλύπτοντας έκταση περίπου 11 εκταρίων. Στην περιοχή αυτή θα επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ και οι γυναίκες θα έχουν την ελευθερία να ντύνονται όπως επιθυμούν, χωρίς περιορισμούς στον τρόπο ζωής.

Η Αλβανία σκοπεύει να δώσει στο νέο κράτος δική του διοίκηση, διαβατήρια και σύνορα.

Η πρωτεύουσα του νέου αυτού κράτους θα βρίσκεται στα Τίρανα και κύριος σκοπός του θα είναι η προώθηση της θρησκευτικής ανεκτικότητας

Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιες χώρες, αν υπάρχουν, θα αναγνωρίσουν το νέο κράτος.

Ο Ράμα, που δηλώνει μη θρησκευόμενος καθολικός, ανέφερε ότι μόνο λίγοι κοντινοί του συνεργάτες γνωρίζουν για το σχέδιο αυτό, ενώ δεν έχει ενημερώσει ακόμη συμμάχους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ