Γαλλία: «Πονοκέφαλος» με το καλημέρα για την κυβέρνηση Μπαρνιέ – Αντιμέτωπη με πρόταση δυσπιστίας


Η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας δέχεται πιέσεις καθώς η Αριστερά την απειλεί με πρόταση δυσπιστίας, ενώ χιλιάδες απογοητευμένοι Γάλλοι βγαίνουν τακτικά στους δρόμους. Απέναντί της έχει ηχηρά ονόματα μεταξύ των οποίων ο Σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ 

Οι επικριτές του νέου υπουργικού συμβουλίου υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ, θεωρούν ότι είναι «μία από τα ίδια» και υπόσχονται σκληρή αντιπολίτευση, με τη Γαλλία να παραμένει σε καθεστώς πολιτικής αβεβαιότητας μετά τις αιφνίδιες πρόωρες εκλογές. Οι αυξανόμενες απειλές για πρόταση δυσπιστίας ασκούν πιέσεις στη νέα κυβέρνηση προτού καν αποκτήσει την ευκαιρία να εγκαινιάσει το έργο της, καθώς οι διαδηλωτές εξακολουθούν να εκφράζουν την οργή τους για τη νέα κυβέρνηση.

Έντεκα εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες γενικές εκλογές, το πολιτικό κλίμα στη Γαλλία παραμένει ταραχώδες, με τους αντιπάλους του να καταγγέλλουν ότι η νέα κυβέρνηση δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση, καθώς το κόμμα του Μακρόν εξασφάλισε μόλις 39 έδρες στις κάλπες.

Η αριστερή αντιπολίτευση ανακοίνωσε αμέσως τα σχέδιά της να υπονομεύσει την κυβέρνηση Μπαρνιέ με πρόταση δυσπιστίας στο κοινοβούλιο. Οι υπερσυντηρητικοί, ευρωσκεπτικιστές πολιτικοί επέκριναν επίσης τον νέο σχηματισμό, αποκαλώντας τον «μία από τα ίδια». Ο Μπαρνιέ συγκέντρωσε μια κυβέρνηση που αποτελείται κυρίως από μέλη του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών (LR) και μέλη της κεντρώας συμμαχίας του Μακρόν.

Μετά από μία συνεργασία της τελευταίας στιγμής, η αριστερή συμμαχία «Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP)» αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο αλλά χωρίς αρκετές έδρες για να σχηματίσει πλειοψηφία. Ο ξενοφοβικός «Εθνικός Συναγερμός» (RN) της Μαρίν Λεπέν ήταν το πιο επιτυχημένο κόμμα στον αγώνα.

Οι έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ Μακρόν και Μπαρνιέ για την ακριβή σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου συνεχίζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή, λίγο πριν γίνει η ανακοίνωση της σύνθεσης το βράδυ του Σαββάτου. Έκτοτε έχει καταδικαστεί από πολιτικούς τόσο της αριστεράς όσο και της δεξιάς, με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν να την επικρίνει ως «κυβέρνηση των ηττημένων των γενικών εκλογών». Είπε ότι οι Γάλλοι πολίτες θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ανατρέψουν τη νέα διοίκηση «με την πρώτη διαθέσιμη ευκαιρία».

Οι Γάλλοι στους δρόμους

Πριν από την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, χιλιάδες αριστεροί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων το Σάββατο για να καταδικάσουν το αποτέλεσμα, αποκαλώντας το αποτυχία της ηγεσίας και προδοσία των Γάλλων ψηφοφόρων.

Ο Ολιβιέ Φορ, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, περιέγραψε το νέο υπουργικό συμβούλιο ως «αντιδραστικό» και «οτι υψώνει το μεσαίο δάχτυλο στη δημοκρατία». Ο ηγέτης του RN, Ζορντά Μπαρντελά, κατήγγειλε τη νέα κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι «δεν έχει κανένα απολύτως μέλλον».

Το κόμμα του Μακρόν «Αναγέννηση» αναγκάστηκε να παραιτηθεί από ορισμένες σημαντικές υπουργικές θέσεις, αλλά κατάφερε να λάβει 12 από τις 39 έδρες ωθώντας τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ να παρατηρήσει: «Αυτή δεν είναι νέα κυβέρνηση, είναι ανασχηματισμός»

Ο Σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, είπε ότι θεωρεί πως μια πρόταση δυσπιστίας είναι «μια καλή λύση», αποκαλώντας το υπουργικό συμβούλιο «το ίδιο με πριν, αλλά με ακόμη πιο ισχυρό δεξιό μακιγιάζ», προβλέποντας ότι «θα φέρει επώδυνο μέτρα στους συμπολίτες μας».

Σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, θα απαιτηθεί απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η οποία στη συνέχεια θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να παραιτηθεί με άμεση ισχύ. Ωστόσο, οι αναλυτές δήλωσαν πως κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί, καθώς θα απαιτούσε από το υπερσυντηρητικό και το αριστερό μπλοκ, που είναι «εχθροί» να ψηφίσουν από κοινού.

Πρώτη μεγάλη «σπαζοκεφαλιά» ο προΰπολογισμός

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση του Μπαρνιέ θα είναι να υποβάλει ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 που θα αντιμετωπίσει αυτό που ο ίδιος έχει αναφέρει ως «πολύ σοβαρές» οικονομικές συνθήκες της Γαλλίας. Η χώρα έχει δεχθεί επιπλήξεις για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υποβολή του προϋπολογισμού στο κοινοβούλιο τον Οκτώβριο θα γίνει από τον Αντουάν Αρμάν, τον νέο 33χρονο υπουργό Οικονομικών. Άλλες βασικές θέσεις του υπουργικού συμβουλίου δόθηκαν στον Ζαν Νοέλ Μπαρό, τον νέο υπουργό Εξωτερικών, ενώ ο δεξιός Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μπρινό Ρεταιγό θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Εσωτερικών με έμφαση τη μετανάστευση, εν μέσω ανησυχιών ακόμη και μεταξύ των συμμάχων του Μακρόν για το ριζοσπαστική και αδιάλλακτη στάση στο θέμα.

Ο Μπαρνιέ αναμένεται να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο με την πρώτη του σημαντική ομιλία την 1η Οκτωβρίου. Ο 73χρονος βετεράνος πολιτικός που κατείχε προηγουμένως τη θέση του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, ήλπιζε οτι μπορεί να τερματίσει το πολιτικό αδιέξοδο, όλα δείχνουν όμως οτι δεν θα έχει περίοδο χάριτος.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ