Αν θέλετε ένα δροσερό γλυκό που να εντυπωσιάσει με την απλότητα και τη φρεσκάδα του, τότε το τσιζκέικ με λεμόνι χωρίς ψήσιμο είναι η τέλεια επιλογή. Η ελαφριά γεύση του λεμονιού συνδυάζεται υπέροχα με την κρεμώδη υφή του τυριού κρέμας και τη βουτυρένια βάση από μπισκότα. Εύκολο στην παρασκευή του, απαιτεί μόνο μερικά απλά υλικά και λίγη υπομονή για την ψύξη!
Τσιζκέικ με λεμόνι χωρίς ψήσιμο
Υλικά:
Για τη βάση:
- 200 γρ. μπισκότα τύπου digestive
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα:
- 300 γρ. τυρί κρέμα (cream cheese)
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- Ξύσμα και χυμός από 2 λεμόνια
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη διακόσμηση (προαιρετικά):
- Λεπτές φέτες λεμονιού
- Τριμμένο ξύσμα λεμονιού ή μέντα
Οδηγίες:
- Ετοιμάστε τη βάση:
- Τρίψτε τα μπισκότα σε σκόνη είτε στο μπλέντερ είτε χειροκίνητα.
- Ανακατέψτε τα τρίμματα μπισκότων με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
- Στρώστε το μείγμα σε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο (διαμέτρου περίπου 20 εκ.), πιέζοντας καλά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
- Βάλτε τη βάση στο ψυγείο για 15-20 λεπτά να σφίξει.
- Φτιάξτε την κρέμα:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει λείο και αφράτο.
- Προσθέστε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
- Στη συνέχεια, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια και χτυπήστε το μείγμα μέχρι να γίνει μια πλούσια, κρεμώδης υφή.
- Συναρμολογήστε το τσιζκέικ:
- Βγάλτε τη βάση από το ψυγείο και απλώστε ομοιόμορφα την κρέμα πάνω από τη βάση.
- Ισιώστε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και βάλτε το τσιζκέικ στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, ή κατά προτίμηση όλη τη νύχτα, μέχρι να σφίξει.
- Διακοσμήστε και σερβίρετε:
- Όταν το τσιζκέικ είναι έτοιμο, διακοσμήστε με φέτες λεμονιού, επιπλέον ξύσμα ή λίγο μέντα για φρεσκάδα. Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε!