Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος έκανε πράξη την τελευταία της επιθυμία – Συνάντησε την αδερφή της


Μία επιζήσασα του Ολοκαυτώματος πραγματοποίησε την ευχή να επανενωθεί με την αδελφή της για μια τελευταία φορά, λίγο πριν φύγει από τη ζωή. «Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου» είπε στους ανθρώπους που έκαναν πράξη το όνειρό της

Μία επιζήσασα του Ολοκαυτώματος θέλησε να επανενωθεί με την αδελφή της για μια τελευταία φορά, με τη βοήθεια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού AARP που είναι αφιερωμένος στην ενδυνάμωση των Αμερικανών 50 ετών και άνω να επιλέγουν πώς θα ζουν καθώς γερνούν.

Η Έλενα Στεφάνιακ μεγάλωσε στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Βαρσοβία μαζί με την αδερφή της- και θέλησε να αναβιώσει αυτό το πνεύμα ανθεκτικότητας και αγάπης για τελευταία φορά σε ηλικία 100 ετών, χάρη σε ένα πρόγραμμα του AARP που πραγματοποιεί ευχές για ηλικιωμένους.

Η Έλενα και η αδερφή της Μπάρμπαρα προστάτευαν η μία την άλλη από τη φρίκη του περιβάλλοντός τους κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, ο πόλεμος τις χώρισε τελικά πέντε χρόνια μετά την εισβολή των Ναζί στην Πολωνία το 1939. Την πήγαν βίαια σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία το 1944, ενώ η μοίρα της αδερφής της παρέμενε άγνωστη.

Η Έλενα αφηγήθηκε την τρομακτική της εμπειρία που ήταν μόνη της για τρία χρόνια, λέγοντας: «Ήμουν πραγματικά χαμένη. Όσο διαρκούσε ο πόλεμος φοβόμουν υπερβολικά». Παρ’όλα αυτά δεν έχασε ποτέ την ελπίδα να επανενωθεί με την αδερφή της. Μετά από χρόνια φόβου και αβεβαιότητας, η Έλενα ελευθερώθηκε από τα στρατόπεδα εργασίας και αποφάσισε να βρει την αδερφή της. Η αδιάκοπη αναζήτηση οδήγησε τελικά στην επανένωση τους στη Γερμανία το 1947.

Η Έλενα και ο νέος της σύζυγος έκαναν στη συνέχεια νέα αρχή, μετακομίζοντας στο Κονέκτικατ και ζώντας ανάμεσα σε άλλους Πολωνούς μετανάστες. Οι αδερφές ξαναβρέθηκαν στο Νιου Τζέρσεϊ το 1950, όπου ζει η Μπάρμπαρα – και ο δεσμός τους παρέμεινε άρρηκτος μέσα στις δεκαετίες.

Φέτος, όμως, καθώς πλησίαζε τα 100α γενέθλιά της -και με την υγεία της να επιδεινώνεται- η μεγαλύτερη επιθυμία της Ελένης ήταν να ξανασμίξει με τη Μπάρμπαρα για άλλη μια φορά. Συγκινημένοι από την ιστορία τους, οι άνθρωποι από το Wish of a Lifetime του AARP έκαναν το όνειρο της Έλενα πραγματικότητα, επιτρέποντάς της να ταξιδέψει από το σημερινό της σπίτι στη Μοντάνα στο Νιου Τζέρσεϊ, ώστε να μπορεί να περάσει πολύτιμο χρόνο με την αγαπημένη της αδερφή.

«Στην ηλικία μας, πρέπει να λέμε αντίο», είπε η Μπάρμπαρα στο GNN. «Ήμουν πολύ, πολύ χαρούμενη. Ξέρω ότι δεν θα την ξαναδώ, και αυτή ήταν η τελευταία μας φορά. Το Wish of a Lifetime ιδρύθηκε από τον Τζέρεμι Μπλουμ το 2008 και είναι μια φιλανθρωπική θυγατρική της AARP που έχει εκπληρώσει περισσότερες από 2.700 ευχές σε εθνικό επίπεδο, πραγματοποιώντας κατά μέσο όρο 300 ευχές ετησίως.

«Πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να μπορούν να γερνούν με ελπίδα και χαρά. Δίνουμε τη δυνατότητα στους αποδέκτες των ευχών να εκπληρώσουν τις ελπίδες τους και να επανασυνδεθούν με τους ανθρώπους και τα πάθη που έχουν μεγαλύτερη σημασία για αυτούς». Η Έλενα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της πέρα ​​από λόγια. «Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ