Οι κολοκυθοανθοί αποτελούν ένα από τα πιο εκλεκτά υλικά της ελληνικής κουζίνας. Ιδανικοί για γεμιστά, προσφέρουν μια ελαφριά, αρωματική γεύση που μπορεί να ενισχυθεί με διάφορα υλικά. Μια δημοφιλής εκδοχή τους είναι με γέμιση από ρύζι και τυρί, που συνδυάζει τη λεπτή γλύκα του ρυζιού με την αλμυρή γεύση του τυριού, προσφέροντας μια εξαιρετική ισορροπία γεύσεων. Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για καλοκαιρινά γεύματα και μπορεί να σερβιριστεί είτε ως ορεκτικό είτε ως κύριο πιάτο.
Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι και τυρί
Υλικά:
- 20 κολοκυθοανθούς
- 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
- 150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 100 γρ. ανθότυρο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
- Αλάτι και πιπέρι
- 2 φλιτζάνια νερό ή ζωμός λαχανικών
- Χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία των κολοκυθοανθών: Καθαρίστε προσεκτικά τους κολοκυθοανθούς αφαιρώντας τα στίγματα και ξεπλύνετε τους καλά με νερό.
- Προετοιμασία της γέμισης: Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε για λίγα λεπτά μέχρι να γυαλίσει.
- Γέμιση και μαγείρεμα: Απομακρύνετε από τη φωτιά και ανακατέψτε το ρύζι με τη φέτα, το ανθότυρο, τον άνηθο, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Γεμίστε τους κολοκυθοανθούς προσεκτικά και κλείστε τα πέταλα στην κορυφή.
- Μαγείρεμα: Τοποθετήστε τους γεμιστούς κολοκυθοανθούς σε κατσαρόλα και ρίξτε από πάνω το νερό ή τον ζωμό και τον χυμό λεμονιού. Σιγοβράστε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να μαλακώσουν οι κολοκυθοανθοί.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε τους κολοκυθοανθούς χλιαρούς με λίγο επιπλέον λεμόνι ή ελαιόλαδο.