Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη – Στην ατζέντα το Μεταναστευτικό και το Κυπριακό 


Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έχοντας ένα ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα. Η κορυφαία στιγμή της επίσκεψής του είναι η απονομή του βραβείου Global Citizen από το γνωστό think tank Atlantic Council. Το εν λόγω βραβείο  αναγνωρίζει την αξιοσημείωτη συμβολή του στις παγκόσμιες υποθέσεις και τη διακυβέρνηση της Ελλάδας, με τον πρόεδρο της Pfizer, Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, να του απονέμει τη διάκριση.

Στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον, μια πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, που στοχεύει στην αντιμετώπιση κρίσιμων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η παγκόσμια ειρήνη​.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η επικείμενη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου αναμένεται να συζητηθούν σημαντικά θέματα όπως το Κυπριακό και οι θαλάσσιες ζώνες. Οι δύο ηγέτες προσπαθούν να διατηρήσουν ένα θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εν μέσω προκλήσεων.



Επιπλέον, ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με εβραϊκές οργανώσεις, ενώ συζήτησε και με τον πρίγκιπα διάδοχο του Κουβέιτ, με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, ειδικά στους τομείς των επενδύσεων και των ακινήτων.

Αύριο, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί σημαντική συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 11:40 τοπική ώρα (18:40 ώρα Ελλάδας), και θα επικεντρωθεί σε βασικά ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, αλλά και περιφερειακά θέματα.

Η ατζέντα της συνάντησης είναι πλούσια, με τα δύο κράτη να επιδιώκουν συνέχιση της θετικής προσέγγισης που έχει σημειωθεί σε πρόσφατες επαφές. Το Κυπριακό θα αποτελέσει έναν από τους κύριους άξονες συζήτησης, με την ελληνική πλευρά να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πιθανή επανέναρξη συνομιλιών.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι το μεταναστευτικό, στο οποίο οι δύο χώρες έχουν ήδη σημειώσει πρόοδο στη συνεργασία τους. Η ελληνική πλευρά παραμένει σε εγρήγορση, τονίζοντας την ανάγκη για ενισχυμένη συνεργασία, δεδομένης της συνεχούς προσαρμογής των μεθόδων των διακινητών.

Επιπλέον, θα συζητηθούν και άλλα περιφερειακά ζητήματα, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου, έργο γεωπολιτικής σημασίας, καθώς και το Μεσανατολικό, όπου η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις διεθνείς διαβουλεύσεις.

Η συνάντηση των δύο ηγετών έρχεται σε μία περίοδο κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων, με στόχο τη συνέχιση του διαλόγου και την αποφυγή εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ