Σε 15 έτοιμος: Έχεις 15 λεπτά χρόνο; Φτάνουν! Είσαι έτοιμος/η να φύγεις από το εστιατόριο, όταν παρατηρείς το 4%
Τόση μπαταρία δεν σε βγάζει ούτε μέχρι το αυτοκίνητο. Το “τερμάτισες” κι εσύ βέβαια, τραβώντας καμιά δεκαριά selfie, καμιά δεκαπενταριά φωτογραφίες του φοντί σου από 42 οπτικές γωνίες, κάνοντας check in και like, στέλνοντας μηνύματα ή παίρνοντας τηλέφωνα για να κανονίσετε που θα συνεχίσετε για ποτό.
Ο φορτιστής σου είναι πάντα μέσα στην τσάντα, αλλά δεν προλαβαίνεις ποτέ να το φορτίσεις αρκετά, γιατί πάντα το καταλαβαίνεις στην εκπνοή του χρόνου ότι η μπαταρία σου έχει πέσει επικίνδυνα. Άρα το θέμα είναι: Υπάρχει τρόπος να το φορτίσεις γρήγορα; Φυσικά!
Κλείνεις wi-Fi ή 3G, μειώνεις τη φωτεινότητα, και μετά βάζεις το κινητό σε flight mode. Το βάζεις στην πρίζα και δεν θα πιστεύεις πόσο γρήγορα και άμεσα θα είναι τα αποτελέσματα της φόρτισης του τηλεφώνου σου.
15 κόλπα για να αυξήσετε τη ζωή της μπαταρίας του smartphone σας
Θεωρητικά, τα καινούργια smartphones μπορούν να διαρκούν εκατοντάδες ώρες με μια μόνο φόρτιση, όπως μπορείτε να δείτε και στον παρακάτω πίνακα.
Αυτό όμως μπορεί να συμβεί μόνο αν δεν χρησιμοποιείτε το κινητό σας! Στην πράξη, τα κορυφαία σε απόδοση έξυπνα τηλέφωνα μπορούν να παραμείνουν ενεργά γύρω στις 20 ώρες, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Δείτε για παράδειγμα αυτόν τον πίνακα.
Ως «Talk Τime» αναφέρεται ο χρόνος που μπορείτε να μιλάτε συνεχόμενα στο κινητό με μια μόνο φόρτιση. Αλλά ακόμα και αυτοί οι αριθμοί, που δίνονται από τους κατασκευαστές, είναι φουσκωμένοι.
Τι θα μπορούσατε να κάνετε, λοιπόν; Αν διαθέτετε κάποιο καινούργιο smartphone με λογισμικό Android Lollopop ή iOS8 έχουμε κάποια έξυπνα κόλπα που μπορούν να σας βοηθήσουν.
1. Διαγράψτε εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε
Το ότι δεν τις χρησιμοποιείτε δεν σημαίνει πως δεν σπαταλούν ενέργεια.
Για τους χρήστες iOS: Κρατήστε πατημένη για λίγο μια εφαρμογή και μετά επιλέξτε το X στην πάνω αριστερή γωνία.
Για τους χρήστες Android: Settings — Apps. Επιλέξτε τις εφαρμογές που δεν χρειάζεστε και πατήστε Uninstall
2. Απενεργοποιήστε τα background app data των μη σημαντικών εφαρμογών.
Μερικές εφαρμογές λειτουργούν στο υπόβαθρο ακόμα και όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Κάποιες είναι χρήσιμές, όπως το email σας ή οι εφαρμογές των social media. Άλλες, όπως παιχνίδια ή εφαρμογές μουσικής δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να λειτουργούν όταν δεν τις χρειάζεστε.
Για τους χρήστες iOS: Settings— General— Background App Refresh, και επιλέξτε τις εφαρμογές που θέλετε να κλείσετε.
Για τους χρήστες Android: Μπορείτε να περιορίσετε τα background data για κάθε εφαρμογή. Από τα Setting— Data usage. Επιλέξτε τις εφαρμογές που θέλετε και επιλέξτε να περιορίσετε τις δεδομένα υποβάθρου.
3. Μην κλείνετε μανιακά όλες τις εφαρμογές
Αν και η πιο διαδεδομένη μέθοδος ήταν να κλείνετε όλες τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε, στην πραγματικότητα αυτό μπορεί να σπαταλήσει περισσότερη ενέργεια από την μπαταρία σας. Το να αφήσετε ανοιχτή μια εφαρμογή στο υπόβαθρο και στη συνέχεια να την ξαναχρησιμοποιήσετε είναι πιο αποδοτικό από το να κλείνετε και να ξανανοίγετε από την αρχή τις εφαρμογές σας, ειδικά όταν το επαναλαμβάνετε σε συχνή βάση.
4. Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις
Για να σταματήσετε την «τρέλα των ειδοποιήσεων» από τις εφαρμογές που δεν χρειάζεστε να σας ειδοποιούν:
Για χρήστες iOS: Settings—Notifications, και απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις εκτός από τις εφαρμογές που θεωρείτε πως χρειάζεστε να σας ενημερώνουν.
Για χρήστες Android: Settings—Sound & notification—App notifications. Από εδώ μπορείτε είτε να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις για κάθε μια εφαρμογή ξεχωριστά, είτε να θέσετε φίλτρα προτεραιότητας.
5. Περιορίστε τον έλεγχο για νέο email (για χρήστες iOS)
Κάποιοι από τους παρόχους υπηρεσιών email «ειδοποιούν» το κινητό σας όταν έχετε λάβει ένα νέο email. Έτσι δεν χρειάζεται το smartphone σας να ελέγχει συνέχεια τον λογαριασμό σας. Αν πάλι δεν είστε από αυτούς τους τυχερούς, μπορείτε να περιορίσετε την συχνότητα που αφιερώνει το smartphone σας για να ελέγχει το email σας. Ένας έλεγχος ανά 30 λεπτά, ας πούμε, είναι μια καλή συχνότητα.
Για τους χρήστες iOS: Settings—Mail, Contacts, Calendars— Fetch New Data. Απενεργοποιήστε την επιλογή Push και επιλέξτε την συχνότητα που επιθυμείτε.
6. Κλείστε τις υπηρεσίες ανίχνευσης τοποθεσίας
Για χρήστες iOS: Settings—Privacy—Location Services. Μπορείτε να επιλέξτε να κλείσετε την υπηρεσία για όλες μαζί τις εφαρμογές ή για κάθε μια ξεχωριστά.
Για τους χρήστες Android: Settings—General–Location. Κάθε φορά που θα χρησιμοποιείτε κάποια εφαρμογή που θα χρειάζεται την υπηρεσία θα ζητείτε η άδειά σας για να ενεργοποιηθεί.
7. Κάνετε πιο σκοτεινή την οθόνη.
Η φωτεινότητα επηρεάζει σοβαρά την απόδοση της μπαταρίας σας.
Για χρήστες iOS: Settings—Display and Brightness. Απενεργοποιήστε την αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας και κάνετε λίγο πιο σκοτεινή την οθόνη.
Για τους χρήστες Android: Settings—Display και απενεργοποιήστε την Προσαρμοσμένη Φωτεινότητα. Έπειτα επιλέξτε την φωτεινότητα που επιθυμείτε.
8. Απενεργοποιήστε τις δονήσεις.
Η δόνηση σπαταλά πολύ περισσότερη ενέργεια σε σχέση με έναν απλό ήχο. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις δονήσεις:
Για τους χρήστες iOS, στο Settings—Sounds.
Για τους χρήστες Android, χαμηλώστε τελείως τον ήχο και θα εμφανιστεί στην κορυφή της οθόνης σας ένα νέο μενού για τις δονήσεις. Από εκεί μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη δόνηση είτε για όλες τις ειδοποιήσεις, είτε να την επιλέξετε μόνο για τις σημαντικές ειδοποιήσεις.
9. Μειώστε τη διάρκεια για τη λειτουργία ύπνου/ αυτόματου κλειδώματος
Η σωστή ρύθμιση των χρόνων της συγκεκριμένης λειτουργίας θα σώσει πραγματικά την μπαταρία του κινητού σας. Οι χαμηλότερες τιμές είναι για τους χρήστες του iOS το ένα λεπτό και τους χρήστες Android τα 30 δευτερόλεπτα. Μπορείτε να το ρυθμίσετε από εδώ:
Για τους χρήστες iOS: Settings—General—Auto-Lock.
Για τους χρήστες Android: Settings—Display—Sleep.
10. Απενεργοποιήστε το Bluetooth
Σίγουρα υπάρχουν εφαρμογές και περιπτώσεις που το bluetooth είναι χρήσιμο. Αλλά αν δεν το χρησιμοποιείτε συχνά δεν έχετε λόγο να το έχετε ενεργοποιημένο συνεχώς.
11. Χρησιμοποιείστε σκούρα φόντα στα τηλέφωνα Samsung ή Motorola (για χρήστες Android)
Εάν το κινητό σας έχει μια οθόνη AMLOAD τότε ένα μαύρο φόντο μπορεί να μειώσει πολύ την ενέργεια που σπαταλάτε. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό συναντάται κυρίως στα τηλέφωνα της Samsung και της Motorola.
12. Δεν χρειάζεται να αφήσετε το κινητό σας να αποφορτήστει τελείως
Ίσως να έχετε ακούσει πως πρέπει να αφήνεται την μπαταρία του κινητού σας να αδειάζει τελείως πριν το επαναφορτίσετε. Αυτό είχε κάποιο νόημα το 2007. Αλλά οι μπαταρίες των σημερινών κινητών είναι αρκετά εξελιγμένες ώστε να μην χρειάζεται κάτι τέτοιο. Φορτίστε, λοιπόν, για λίγα λεπτά το κινητό σας πριν φύγετε από το σπίτι.
13. Προσέξτε την ισχύ του σήματος
Όταν η σύνδεση στο δικτύου του κινητού σας ή στο Wi-Fi είναι ασθενής τότε το κινητό σας καταναλώνει περισσότερη ενέργεια απλά για να εντοπίσει ένα πιο ισχυρό σήμα. Αν αντιληφθείτε πως το σήμα σας είναι ιδιαίτερα ασθενές, τότε προσπαθήστε να μετακινηθείτε η απλά επιλέξτε την λειτουργία πτήσης και αφήστε το Smartphone σας να κάνει ένα διάλειμμα.
14. Χρησιμοποιήστε την προστασία μπαταρίας (για χρήστες Android)
Τα πιο σύγχρονα κορυφαία μοντέλα Android, όπως τα Galaxy S6, Nexus 6 και HTC One M9, χρησιμοποιούν καταστάσεις προστασίας μπαταρίας όταν η ενέργεια πέφτει κάτω από το 20% της συνολικής ισχύς.
Για να την ενεργοποιήσετε, πηγαίνετε στα: Settings—Battery και επιλέξτε τις τρεις κουκκίδες στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης.
15. Χρησιμοποιήστε την λειτουργία πτήσης
Η λειτουργία πτήσης μπορεί να αυξήσει για μερικά λεπτά επιπλέον τη ζωή της μπαταρίας σας. Μπορεί να εμποδίσει τις δυνατότητες από πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές, αλλά ένα βαρετό smartphone παραμένει καλύτερο από ένα ανενεργό κινητό.