Αυξάνεται και η τιμή της ζάχαρης – Πώς ερμηνεύουν την εξέλιξη παράγοντες της αγοράς


Ο Γραμματέας του συλλόγου τευτλοκαλλιεργητών Έβρου, Πρόδρομος Προϊκάκης μας εξηγεί γιατί αυξάνεται η ζάχαρη αλλά και γιατί εξαφανίστηκε από την χώρα μας. 

Η τιμή της ζάχαρης αυξάνεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα, επηρεάζοντας όχι μόνο την ίδια τη ζάχαρη, αλλά και όλα τα παράγωγα προϊόντα που την περιέχουν, όπως γλυκά, αρτοσκευάσματα και προϊόντα ζαχαροπλαστικής.

Η παγκόσμια μείωση της παραγωγής ζάχαρης σε μεγάλες χώρες παραγωγής, όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Ταϊλάνδη, εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως η ξηρασία, έχει οδηγήσει σε σημαντική πτώση της παραγωγής κατά 6%-15%. Αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση, έχει εκτοξεύσει την τιμή της ζάχαρης, η οποία έχει αυξηθεί κατά 55% μέσα στο 2023.

Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς η εγχώρια παραγωγή ζάχαρης σταμάτησε το 2018, με το κλείσιμο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Μέχρι τότε, η καλλιέργεια ζαχαροτεύτλων αποτελούσε σημαντικό τομέα για την οικονομία της ελληνικής περιφέρειας, αλλά και πηγή σταθερού εισοδήματος για τους καλλιεργητές.

Η παραγωγή ζάχαρης είχε μειωθεί δραματικά ήδη από τις αρχές του 2000 λόγω της μείωσης της καλλιεργούμενης έκτασης και των υψηλών λειτουργικών εξόδων της βιομηχανίας, γεγονός που την καθιστούσε μη ανταγωνιστική.

Η έλλειψη εγχώριας παραγωγής έχει αφήσει ένα μεγάλο κενό στην αγορά, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εξαρτάται πλήρως από εισαγόμενη ζάχαρη. Πριν τη διακοπή της παραγωγής, η τιμή της εγχώριας ζάχαρης ήταν περίπου το 1/3 της τιμής της εισαγόμενης.

Η αυξημένη τιμή της ζάχαρης σήμερα επιβαρύνει περαιτέρω τους καταναλωτές, ενώ επηρεάζει την παραγωγή και το κόστος προϊόντων που βασίζονται σε αυτή.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ