Έκτακτη σύσκεψη για τα αντιπλημμυρικά έργα – Χαρδαλιάς: «Να υπάρξει τέλος στο γαϊτανάκι της ευθύνης»


Ο Νίκος Χαρδαλιάς συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για την αξιολόγηση της αντιπλημμυρικής προστασίας στο Λεκανοπέδιο.

Σαφή εντολή στους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες να βρεθούν τις επόμενες ημέρες στα σημεία όπου πραγματοποιούνται αντιπλημμυρικά έργα ή έχουν ζητηθεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις θωράκισης του Λεκανοπεδίου απέναντι σε πιθανά έντονα καιρικά φαινόμενα, έδωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε, το απόγευμα της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά την αυτοψία του στο ρέμα Καινούργιο του δήμου Μαραθώνα.

«Θέλω τις επόμενες εβδομάδες να βγείτε από τα γραφεία σας και να είστε στις γειτονιές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Θέλω όλοι μας να βρεθούμε στο πεδίο. Οι καιροί είναι χαλεποί, οι προσδοκίες των πολιτών είναι υψηλές και η ευθύνη δική μας είναι μεγάλη.

Απέναντι στην ανησυχία όμως και στην αγωνία των πολιτών, εμείς θα απαντάμε με συγκεκριμένα έργα και συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Θα αναλάβουμε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στον κόσμο που μας αγκάλιασε και έχει απαιτήσεις από εμάς. Οτιδήποτε αφορά την ανθρώπινη ζωή, την ανθρώπινη περιουσία και το φυσικό περιβάλλον είναι ευθύνη μας. Κάθε μέρα θα παλεύουμε για να μπορούμε να φέρνουμε αποτελέσματα».

Ο κ. Χαρδαλιάς αφού ευχαρίστησε τους Αντιπεριφερειάρχες και τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας για τη συμβολή τους στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, τους παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» σχετικά με τους καθαρισμούς και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

«Αντιλαμβάνομαι ότι αρρυθμίες και παθογένειες πάρα πολλών δεκαετιών δεν μας επέτρεψαν να έχουμε ένα συνολικό σχεδιασμό στο κομμάτι της αντιπλημμυρικής θωράκισης. Αυτό θα αλλάξει. Και θα αλλάξει με μεθοδικότητα, συγκροτημένα και με τη σοβαρότητα που οι ίδιες οι υπηρεσίες μας έχουν επιδείξει όλο αυτόν τον καιρό. Έχουμε ατελείωτα χιλιόμετρα πρώτων παρεμβάσεων.

Και έχουμε και ατελείωτα χιλιόμετρα που κάθε χρόνο πρέπει να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συντήρησή τους», δήλωσε. Και επισήμανε: «Δεν θέλω να υπάρξει ρέμα, δεν θέλω να υπάρξει οτιδήποτε που δεν θα το έχουμε καταγράψει. Μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε άμεσα στα έργα τα οποία χρειάζεται να προγραμματίσουμε.

Φυσικά, να ολοκληρώσουμε ένα πλέγμα ενεργειών και παρεμβάσεων τα οποία δεν θα επαφίενται στη “καλή διάθεση” ή την “καλή βούληση” του εκάστοτε Περιφερειάρχη. Να ολοκληρώσουμε ένα πλέγμα ενεργειών, τα οποία θα αποτελούν προγραμματισμένες παρεμβάσεις που θα δεσμεύουν κάθε περιφερειακή αρχή και τα οποία φυσικά θα πρέπει να έχουν εξασφαλισμένους πόρους».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε και στις επικείμενες αλλαγών που θα προβλέπει η νέα «Χάρτα» της Αυτοδιοίκησης που έρχεται προς διαβούλευση προσεχώς από το Υπουργείο Εσωτερικών, επαναλαμβάνοντας το αίτημα οι Περιφέρειες να αποκτήσουν ενισχυμένες αρμοδιότητες στα ζητήματα αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων, μαζί με τους απαιτούμενους πόρους. Όπως τόνισε, εξάλλου, ήδη από το οικονομικό επιτελείο ολοκληρώνεται, τις επόμενες ημέρες, και ο σχετικός σχεδιασμός διάθεσης κονδυλίων.

«Λογικές, του τύπου “το έργο δεν είναι δικό μου”, “δεν είναι αρμοδιότητα δική μου, είναι του δήμου”, “είναι του Υπουργείου” ή οποιουδήποτε άλλου, προφανώς τις ακούμε, όμως δεν θα κρυφτούμε πίσω από αυτό το “γαϊτανάκι” διαφορετικών υπευθύνων.

Όπου μπορούμε να παρέμβουμε, θα παρεμβαίνουμε, καταρχήν με δικές μας υπηρεσίες οι οποίες κάνουν εξαιρετική δουλειά. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να ρισκάρουμε οτιδήποτε αφορά στη συνταγματική επιταγή. Έχουμε ορκισθεί στο Σύνταγμα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Και κατέληξε: «Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με την κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι διαθέτει άμεσα αντανακλαστικά σε κάθε δυσκολία που έχουμε κληθεί να διαχειριστούμε. Πρέπει επιτέλους να τελειώσει για πάντα η λογική που λέει ότι για ένα θέμα ασχολούνται πολλοί διαφορετικοί. Εμείς δεν λέμε να πάρουμε τα πάντα εμείς.

Εμείς λέμε να υπάρχει ένας υπεύθυνος για οτιδήποτε. Αν η Πολιτεία κρίνει ότι η Περιφέρεια πρέπει να αναλάβει το κομμάτι του καθαρισμού των ρεμάτων, θα πρέπει να είναι έτοιμη και να το θεσμοθετήσει. Και ταυτόχρονα να μας δώσει και τους απαραίτητους πόρους. Α λα καρτ επαναστάτες δεν έχουμε υπάρξει ποτέ. Είμαστε στο πεδίο, είμαστε κοντά στις γειτονιές και θέλουμε να φέρουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Και, φυσικά, δεν κρυβόμαστε πίσω από καμία αρμοδιότητα».

Στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Αττικής συμμετείχαν οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Κεντρικού Τομέα Κώστας Ζώμπος, Νότιου Τομέα Χρήστος Θεοδωρόπουλος, Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, Δυτικού Τομέα Βασίλης Λώλος, Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, Ανατολικής Αττικής Βίκυ Καβαλλάρη, Δυτικής Αττικής Κλεάνθης Βαρελάς, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Λεωνίδας Μανωλάκος.

Συμμετείχαν, επίσης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Γιάννης Σελίμης, η Ειδική Γραμματέας Έλενα Ράπτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε.» Γιώργος Κορμάς και η Γενική Διευθύντρια Έφη Φιλιοπούλου, ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Αττική» Δημήτρης Δρόσης, η Γενική Διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Έργων και Υποδομών της Περιφέρειας Ευαγγελία Μικράκη, η Διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Μαίρη Μίσκα, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Νίκος Πασσάς, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Μιλτιάδης Κύρκος, οι Διευθυντές Τεχνικών Έργων Αν. Αττικής Γιώργος Ψαρομιχαλάκης, Πειραιώς και Νήσων Στράτος Παγωτέλης και Δυτικής Αττικής Σταύρος Νικήτας, καθώς και ο Προϊστάμενος Προγράμματος και Μελετών Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας Σταύρος Λαζαρίδης.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ