«Νέο» επίδομα ανεργίας πιλοτικά τον Οκτώβριο – Πώς θα διαμορφώνεται το τελικό ποσό


Τι θα γίνει με το επίδομα μακροχρόνια ανέργων

Από τον Οκτώβριο, πρόκειται να αλλάξει η «δομή» του επιδόματος ανεργίας.

Το υπουργείο σχεδιάζει να εφαρμόσει άμεσα το νέο σύστημα καταβολής, ξεκινώντας πιλοτικά με περίπου 10.000 δικαιούχους σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας.

Το επίδομα ανεργίας θα υποστεί πλήρη αναμόρφωση, συνδέοντας το ποσό που θα λαμβάνει ο άνεργος τόσο με τον προηγούμενο μισθό του όσο και με την προϋπηρεσία του.

Η φιλοσοφία πίσω από το νέο αυτό σύστημα είναι να μετριάσει τον οικονομικό αντίκτυπο που βιώνει ένας εργαζόμενος όταν χάνει τη δουλειά του.

Το νέο επίδομα θα σχετίζεται με τον κατώτατο μισθό, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές και η προϋπηρεσία.

Σήμερα, το επίδομα ανεργίας αντιστοιχεί στο 55% του κατώτατου μισθού. Με τη νέα ρύθμιση, για τους πρώτους 3 μήνες, θα είναι 580 ευρώ με προσαύξηση 10%-30% βάσει των αποδοχών και της προϋπηρεσίας του ανέργου.

Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του νέου επιδόματος θα είναι:

Ένα βασικό ποσό βασισμένο στον κατώτατο μισθό, το οποίο θα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου (το μεγαλύτερο μέρος θα καταβάλλεται στους πρώτους 3 μήνες μετά την απόλυση).
Ένα επιπλέον ποσό που θα προστίθεται ανάλογα με την προϋπηρεσία και τις αποδοχές του απολυμένου.
Το τελικό ποσό του επιδόματος θα είναι:

Για το α’ τρίμηνο: 580 ευρώ
Για το β’ τρίμηνο: 498 ευρώ
Για το γ’ τρίμηνο: 456 ευρώ
Για το δ’ τρίμηνο: 373 ευρώ
Η συνολική καταβολή του επιδόματος για 12 μήνες θα φτάνει περίπου τα 7.000 ευρώ, ενώ το bonus μπορεί να αυξήσει το τελικό ποσό κατά 10%-30%.

Παράλληλα, εξετάζεται η συγχώνευση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας (σήμερα 200 ευρώ) με το επίδομα ανεργίας, προσφέροντας την δυνατότητα παροχής επιδόματος για περισσότερους από 12 μήνες.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ