Εφιάλτης για ελαιοπαραγωγούς στην Κρήτη: Η λειψυδρία ξέρανε τα ελαιόδεντρα – Αποκαρδιωτικές εικόνες


Ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και έλλειψη βροχοπτώσεων έχουν ως αποτέλεσμα τις αποκαρδιωτικές εικόνες

Σε κρανίου τόπο μετέτρεψε τους ελαιώνες η λειψυδρία σε περιοχές του δήμου Βιάννου.

Σύμφωνα με όσα είπε στο neakriti.gr ο δήμαρχος έχουν στερέψει οι γεωτρήσεις σε Βαχουδιανός Ξηρόκαμπος, Άγιος Βασίλειος και Κόρνιας Πεύκου, πράγμα που σημαίνει, πως δεν υπάρχει παραγωγή, τουλάχιστον για τη τρέχουσα χρονιά.

Ξεραμένα ελαιόδεντρα, χαμένη παραγωγή και μηδενικά έσοδα είναι η εφιαλτική πραγματικότητα που έφερε σε παραγωγούς του δήμου Βιάννου η λειψυδρία… Αυτή είναι η εικόνα που καταγράφεται σε χωράφι της περιοχής, όπου τα ελαιόδεντρα έχουν παραδοθεί στις υψηλές θερμοκρασίες και στην έλλειψη βροχοπτώσεων.

thumbnail_eliesviannos3

Η περιγραφή του δημάρχου, αποτυπώνει τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί… Έχουν στερέψει οι γεωτρήσεις στις περιοχές Βαχουδιανός Ξηρόκαμπος, Άγιος Βασίλειος και Κόρνιας Πεύκου, πράγμα που σημαίνει, πως δεν υπάρχει παραγωγή, τουλάχιστον για τη τρέχουσα χρονιά. Τώρα, το ζητούμενο είναι αν και πώς, θα ανατραπεί η κατάσταση..

thumbnail_eliesviannos.jpg

Με το σταγονόμετρο οι βροχοπτώσεις με το σταγονόμετρο και τα έσοδα για τους ελαιοπαραγωγούς. Μάλιστα, όπως τονίζουν, πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται να εγκαταλείψουν το κλάδο, και άλλοι το έχουν ήδη κάνει.

Την ίδια ώρα, ο πονοκέφαλος της έλλειψης εργατών γης παραμένει και όπως τονίζει ο δήμαρχος, το πρόγραμμα για τους μετακλητούς εργάτες από τρίτες χώρες, κολλάει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και δεν εξυπηρετεί ουσιαστικά τους αγρότες.

Τα αγκάθια στον αγροτικό κλάδο είναι πολλά, με τους κατοίκους και τον δήμαρχο της Βιάννου να ζητούν μέτρα στήριξης από το κεντρικό κράτος.

Δείτε το ρεπορτάζ του Κρήτη ΤV


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ