Reuters: Η Χεζμπολάχ μοίραζε τους παγιδευμένους βομβητές ώρες πριν από τις εκρήξεις


Πώς κατάφεραν οι παγιδευμένες με εκρηκτικά συσκευές να διαφύγουν των ελέγχων

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου παρέδιδε στα μέλη της νέους τηλεειδοποιητές με το σήμα Gold Apollo ώρες πριν από την ανατίναξη χιλιάδων συσκευών αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν δύο πηγές ασφαλείας, υποδεικνύοντας ότι η ομάδα ήταν βέβαιη ότι ήταν ασφαλής παρά τη συνεχιζόμενη σάρωση ηλεκτρονικών εξοπλισμό για τον εντοπισμό απειλών.

Ένα μέλος της πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν έλαβε ένα νέο τηλεειδοποιητή τη Δευτέρα που εξερράγη την επόμενη μέρα ενώ ήταν ακόμα στο κουτί του, είπε μια από τις πηγές.

Ένας βομβητής που δόθηκε σε ένα ανώτερο μέλος λίγες μέρες νωρίτερα τραυμάτισε έναν υφιστάμενο όταν πυροδοτήθηκε, είπε η δεύτερη πηγή.

Σε μια φαινομενικά συντονισμένη επίθεση, οι συσκευές με το σήμα Gold Apollo εξερράγησαν την Τρίτη στα προπύργια της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, στα προάστια της Βηρυτού και στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα.

Την επομένη, την Τετάρτη, εκατοντάδες γουόκι-τόκι της Χεζμπολάχ εξερράγησαν, επίσης .

Οι διαδοχικές επιθέσεις σκότωσαν 37 άτομα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον δύο παιδιά, και τραυμάτισαν περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.

Ο Λίβανος και η Χεζμπολάχ κατονομάζουν το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις. Η μυστική στρατιωτική μονάδα πληροφοριών του Ισραήλ 8200 συμμετείχε στον σχεδιασμό, δήλωσε στο Reuters αυτή την εβδομάδα μια δυτική πηγή ασφαλείας.

Το Ισραήλ, το οποίο έκτοτε ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο, ούτε αρνήθηκε ούτε επιβεβαίωσε την εμπλοκή του.

Οι μπαταρίες των γουόκι τόκις ήταν δεμένες με μια εξαιρετικά εκρηκτική ένωση γνωστή ως PETN, δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή λιβανέζικη πηγή που γνωρίζει τα εξαρτήματα της συσκευής.

Έως και τρία γραμμάρια εκρηκτικών που ήταν κρυμμένα στους τηλεειδοποιητές είχαν παραμείνει απαρατήρητα για μήνες από τη Χεζμπολάχ.

Μία από τις πηγές ασφαλείας είπε ότι ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστούν τα εκρηκτικά «με οποιαδήποτε συσκευή ή σαρωτή». Η πηγή δεν διευκρίνισε τι είδους σαρωτές είχε περάσει η Χεζμπολάχ στους τηλεειδοποιητές.

Η Χεζμπολάχ εξέτασε τους τηλεειδοποιητές μετά την παράδοσή τους στον Λίβανο, αρχής γενομένης από το 2022, μεταξύ άλλων ταξιδεύοντας μαζί τους στα αεροδρόμια για να διασφαλίσει ότι δεν θα ενεργοποιούσαν συναγερμούς, ανέφεραν δύο επιπλέον πηγές στο Reuters. Συνολικά, το ειδησεογραφικό πρακτορείο μίλησε με έξι πηγές που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των εκρηκτικών μηχανισμών για αυτήν την ιστορία.

Οι πηγές δεν διευκρίνισαν το όνομα των αεροδρομίων όπου πραγματοποίησαν τις δοκιμές. Αντί για μια συγκεκριμένη υποψία των τηλεειδοποιητών, οι έλεγχοι ήταν μέρος μιας ρουτίνας “σκούπα” του εξοπλισμού της, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών επικοινωνίας, για να βρεθούν ενδείξεις ότι ήταν δεμένοι με εκρηκτικά ή μηχανισμούς παρακολούθησης, είπε μια από τις πηγές ασφαλείας.

Οι επιθέσεις και η διανομή των συσκευών παρά τη συνήθη σάρωση και τους ελέγχους για παραβιάσεις, έπληξαν τη φήμη της Χεζμπολάχ.

Η Gold Apollo με έδρα την Ταϊβάν δήλωσε ότι δεν κατασκεύασε τις συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, λέγοντας ότι κατασκευάστηκαν από μια εταιρεία στην Ευρώπη με άδεια χρήσης της επωνυμίας της εταιρείας. Μια παρτίδα 5.000 τηλεειδοποιητών εισήχθη στον Λίβανο νωρίτερα αυτό το έτος.

Μετά την έκρηξη των τηλεειδοποιητών την Τρίτη, η Χεζμπολάχ υποψιάστηκε ότι περισσότερες από τις συσκευές της μπορεί να είχαν παραβιαστεί, ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές ασφαλείας, καθώς και μια πηγή πληροφοριών. Σε απάντηση, ενέτεινε τη σάρωση των συστημάτων επικοινωνίας της, πραγματοποιώντας προσεκτικές εξετάσεις όλων των συσκευών.

Άρχισε επίσης να ερευνά τις αλυσίδες εφοδιασμού μέσω των οποίων εισήχθησαν οι τηλεειδοποιητές, ανέφεραν οι δύο πηγές ασφαλείας. Αλλά η αναθεώρηση δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, όταν οι ασύρματοι εξερράγησαν. Η Χεζμπολάχ πιστεύει ότι το Ισραήλ επέλεξε να πυροδοτήσει τα φορητά ραδιόφωνα της ομάδας επειδή φοβόταν ότι η Χεζμπολάχ θα ανακαλύψει σύντομα ότι τα γουόκι-τόκι ήταν επίσης παγιδευμένα με εκρηκτικά, είπε μια από τις πηγές στο Reuters.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, το δεύτερο μπαράζ εκρήξεων είχε υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από το πρώτο επειδή οι ασύρματοι μετέφεραν υψηλότερο ωφέλιμο φορτίο εκρηκτικών από τα μπίπερ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ