Αλλαγές στη φορολογία για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2025: Τι προβλέπεται


Από το 2025, περίπου 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα επηρεαστούν από σημαντικές αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Κύριος στόχος των αλλαγών είναι η αναπροσαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος και η ανακούφιση από ορισμένες φορολογικές επιβαρύνσεις, σε συνδυασμό με την προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα

Μία από τις πιο πολυαναμενόμενες αλλαγές είναι η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η οποία προβλέπεται να ανακουφίσει σημαντικά τον κλάδο. Επιπλέον, προβλέπεται μείωση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος κατά 50% για κατοίκους μικρών οικισμών με πληθυσμό έως 500 κατοίκους, ενώ θα υπάρξουν και διορθώσεις για περιοχές με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους​.

Φορολογικά κενά και ζημιές

Αν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες απολαμβάνουν ορισμένες ελαφρύνσεις, πολλές επαγγελματικές κατηγορίες συνεχίζουν να δηλώνουν χαμηλά ή ζημιογόνα εισοδήματα, κάτι που αυξάνει τις ανησυχίες για πιθανή φοροδιαφυγή. Ενδεικτικά, 4 στους 10 ιδιοκτήτες κομμωτηρίων δηλώνουν μηνιαία κέρδη μόλις 358 ευρώ, με μέσο φόρο 654 ευρώ, ενώ το τεκμαρτό εισόδημα ανέρχεται στα 1.797 ευρώ. Αντίστοιχα, στους κλάδους της εστίασης και της συντήρησης αυτοκινήτων, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν κέρδη σημαντικά χαμηλότερα από το αναμενόμενο​.

Στόχος της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναπροσαρμόσει τα κριτήρια υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος, λαμβάνοντας υπόψη τον κύκλο εργασιών, τις δαπάνες μισθοδοσίας και την προϋπηρεσία. Για παράδειγμα, οι ατομικές επιχειρήσεις με πολυετή απασχόληση θα δουν μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος, ενώ θα εξεταστούν και επιπλέον μέτρα για την προσαρμογή του συστήματος στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς​.

Οι αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ από το 2025 αποσκοπούν στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ιδίως σε απομακρυσμένες και μικρότερες περιοχές, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υποβολής χαμηλών εισοδημάτων. Με την εφαρμογή των νέων μέτρων, αναμένεται σημαντική αλλαγή στη φορολόγηση για χιλιάδες επαγγελματίες, συμβάλλοντας στη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ