Οι Γερμανοί ψάχνουν πώς οι Ιταλοί τους πήραν μέσα από τα χέρια το 4,5% της Commerzbank


Το Βερολίνο πιάστηκε στον ύπνο, αφού ανέμενε από θεσμικούς επενδυτές να αγοράσουν μικρά ποσά στην πώληση, ανέφερε το Bloomberg

Η γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε μια εσωτερική έρευνα για την πώληση ποσοστού που κατέχει το δημόσιο στην Commerzbank AG, αφού η συναλλαγή επέτρεψε στην UniCredit SpA να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στη γερμανική τράπεζα.

Η Καγκελαρία δεν είναι ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα της πώλησης την περασμένη εβδομάδα, η οποία εποπτεύτηκε από την Υπηρεσία Οικονομικών της Γερμανίας, και τώρα προσπαθεί να καταλάβει εάν έγιναν λάθη, είπαν άνθρωποι στο Bloomberg που γνωρίζουν το θέμα. Εξετάζει τη σειρά των γεγονότων που οδήγησαν στην πώληση της μετοχής και γιατί κανένας εμπλεκόμενος δεν φαινόταν να αναμένει την πιθανότητα ένας στρατηγικός επενδυτής να αγοράσει ολόκληρη το ποσοστό του 4,5% της Commerzbank.

Πάντως, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν στο Βloomberg.

Η πώληση των μετοχών θα εξεταστεί επίσης από επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς οι νομοθέτες ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της τοποθέτησης και την έκβασή της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ κατάφερε να δημιουργήσει μερίδιο 9% στην Commerzbank, μετατρέποντας την ιταλική τράπεζα στον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο μέσα σε μια νύχτα. Ο Orcel κατάφερε αποκτήσει το πρώτο ποσοστό της Commerzbank που πούλησε το γερμανικό δημόσιο μετά τη διάσωσή της πριν από μια δεκαετία και στη συνέχεια ανέφερε ότι εξετάζει την πλήρη εξαγορά.

Το Βερολίνο πιάστηκε στον ύπνο, αφού ανέμενε από θεσμικούς επενδυτές να αγοράσουν μικρά ποσά στην πώληση, ανέφερε το Bloomberg. Το εργατικό συνδικάτο Verdi άσκησε έκτοτε πιέσεις στην κυβέρνηση να σταματήσει τις περαιτέρω πωλήσεις μετοχών και να μην αφήσει τη UniCredit να εξαγοράσει πλήρως την Commerzbank, καθώς ανησυχεί για περικοπές θέσεων εργασίας στον απόηχο μιας πιθανής συμφωνίας.

Η επένδυση της UniCredit στην Commerzbank δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη για τα ενδιαφερόμενα μέρη, δήλωσε ο Ορσέλ σε συνέντευξή του στο Bloomberg μια ημέρα αφότου η ιταλική τράπεζα αποκάλυψε το ποσοστό της στην γερμανική. Το Βερολίνο γνώριζε επίσης «καλά» ότι η UniCredit είχε δημιουργήσει μια ξεχωριστή θέση 4,5% στην Commerzbank, όταν τέθηκε προς πώληση το ποσοστό, σημείωσε ο Ορσέλ στη συνέντευξη.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ