Η κλεμμένη φωτογραφία του Τσόρτσιλ επιστρέφει «σπίτι» της


Μετά από διετή έρευνα η κλεμμένη φωτογραφία από ξενοδοχείο του Καναδά βρέθηκε στην Ιταλία

Καναδοί και Ιταλοί αξιωματούχοι σηματοδότησαν την Πέμπτη την επιτυχή ανάκτηση ενός φωτογραφικού πορτρέτου του Ουίνστον Τσόρτσιλ, γνωστού ως «Το λιοντάρι που βρυχάται», που είχε κλαπεί στον Καναδά και ανακτήθηκε στην Ιταλία μετά από διετή έρευνα από την αστυνομία.

Σε ειδική τελετή στην καναδική πρεσβεία στη Ρώμη, η ιταλική αστυνομία παρέδωσε το πορτρέτο στην πρέσβειρα, Ελίσα Γκόλντμπεργκ, η οποία επαίνεσε τη συνεργασία μεταξύ Ιταλών και Καναδών ερευνητών που οδήγησε στην ανάκτηση.

Το πορτρέτο του Βρετανού ηγέτη του 1941 που τραβήχτηκε από τον φωτογράφο της Οτάβα Yousuf Karsh είναι τώρα έτοιμο για το τελευταίο βήμα του ταξιδιού της επιστροφής στο Fairmont Château Laurier, το ξενοδοχείο στην Οτάβα απ’ όπου κλάπηκε.

Η καναδική αστυνομία δήλωσε ότι το πορτρέτο κλάπηκε από το ξενοδοχείο κάποια στιγμή μεταξύ των Χριστουγέννων του 2021 και της 6ης Ιανουαρίου 2022 και αντικαταστάθηκε με πλαστό. Η ανταλλαγή αποκαλύφθηκε μόνο μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, όταν ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου παρατήρησε ότι το πλαίσιο δεν ήταν κρεμασμένο σωστά και φαινόταν διαφορετικό από τα άλλα.

Ο Nicola Cassinelli, δικηγόρος στη Γένοβα της Ιταλίας, αγόρασε το πορτρέτο τον Μάιο του 2022 σε διαδικτυακή δημοπρασία του Sotheby’s για 5.292 βρετανικές λίρες. Λέει ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον οίκο δημοπρασιών τον Οκτώβριο που τον συμβούλεψε να μην πουλήσει ή μεταβιβάσει.

Ο Cassinelli, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή της Πέμπτης, είπε ότι νόμιζε ότι αγόραζε μια κανονική εκτύπωση και γρήγορα συμφώνησε να επιστρέψει τη φωτογραφία όταν ενημερώθηκε.

Η διάσημη εικόνα τραβήχτηκε από τον Karsh κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τσώρτσιλ στο καναδικό κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 1941.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν 43χρονο άνδρα από το Powassan του Οντάριο τον Απρίλιο και τον κατηγόρησε για κλοπή και διακίνηση του πορτρέτου. Ο άνδρας, το όνομα δεν αποκαλύφθηκε, αντιμετωπίζει κατηγορίες που περιλαμβάνουν πλαστογραφία, κλοπή άνω των 5.000 δολαρίων και διακίνηση περιουσίας που αποκτήθηκε από έγκλημα άνω των 5.000 δολαρίων.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ